În Monitorul Oficial nr. 531 din 16 iulie a.c. a fost publicată Decizia nr. 72/2014 a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor privind aprobarea modelelor formularelor conţinând cereri le-tip de înregistrare/înscriere/ raportare a modelelor certificatelor/autorizaţiilor de înregistrare şi adeverinţelor de înscriere în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.


Descoperă Raftul Legalis® – cea mai flexibilă soluție de doctrină online


In extras

Art. 1.

Se aprobă modelul formularelor conţinând cererile-tip de înregistrare în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, după cum urmează:

a) formularul 1 privind înregistrarea operatorilor economici, prevăzut în anexa nr. 1;

b) formularul 2 privind înregistrarea sau completarea punctelor de lucru şi/sau spaţiilor de depozitare, prevăzut în anexa nr. 2;

c) formularul 3 privind radierea punctelor de lucru şi/sau spaţiilor de depozitare, prevăzut în anexa nr. 3;

d) formularul 4 privind reînnoirea/preschimbarea/anularea certificatului/autorizaţiei de înregistrare, prevăzut în anexa nr. 4.

Art. 2.

Se aprobă modelul formularelor conţinând cererile-tip de înscriere a fonogramelor în Registrul naţional al fonogramelor, după cum urmează:

a) formularul 5 privind înscrierea fonogramelor produse pe teritoriul României, prevăzut în anexa nr. 5;

b) formularul 6 privind înscrierea operelor conţinute de fonogramele produse pe teritoriul României, prevăzut în anexa nr. 6;

c) formularul 7 privind înscrierea fonogramelor importate, prevăzut în anexa nr. 7.

Art. 3.

Se aprobă modelul formularelor conţinând cererile-tip de înscriere a programelor pentru calculator în Registrul naţional al programelor pentru calculator, după cum urmează:

a) formularul 8 privind înscrierea programelor pentru calculator produse/importate/distribuite/comercializate/închiriate pe teritoriul României, prevăzut în anexa nr. 8;

b) formularul 9 privind modelul declaraţiei pe propria răspundere din partea autorului programului pentru calculator, prevăzut în anexa nr. 9;

c) formularul 10 privind modelul declaraţiei pe propria răspundere din partea producătorului programului pentru calculator privind modul de comercializare al programului pentru calculator, prevăzut în anexa nr. 10;

d) formularul 11 privind modelul declaraţiei pe propria răspundere din partea producătorului programului pentru calculator privind depunerea la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a mostrei programului pentru calculator, prevăzut în anexa nr. 11.

Art. 4.

Se aprobă modelul formularelor conţinând cererile-tip de înscriere a videogramelor în Registrul naţional al videogramelor, după cum urmează:

a) formularul 12 privind înscrierea videogramelor, altele decât filmele cinematografice, produse pe teritoriul României, prevăzut în anexa nr. 12;

b) formularul 13 privind înscrierea operelor conţinute de videograme, altele decât filmele cinematografice, produse pe teritoriul României, prevăzut în anexa nr. 13;

c) formularul 14 privind înscrierea videogramelor, altele decât filmele cinematografice, importate pe teritoriul României, prevăzut în anexa nr. 14;

d) formularul 15 privind înscrierea filmelor cinematografice produse/reproduse pe teritoriul României, prevăzut în anexa nr. 15.

Art. 5.

Se aprobă modelul formularelor conţinând cererile-tip de eliberare a marcajelor holografice aplicabile pe fonogramele sau videogramele înscrise în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, după cum urmează:

a) formularul 16 privind eliberarea marcajelor holografice aplicabile pe fonogramele sau videogramelor înscrise în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, prevăzut în anexa nr. 16;

b) formularul 17 privind modelul declaraţiei pe propria răspundere din partea solicitantului de marcaje holografice aplicabile pe fonogramele sau videogramele înscrise în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor privind stocul de marcaje holografice la data depunerii solicitării, prevăzut în anexa nr. 17.

Art. 6.

Se aprobă modelul formularului 18, conţinând cererea-tip privind înscrierea echipamentelor în Registrul naţional al multiplicatorilor, prevăzut în anexa nr. 18.

Art. 7

Se aprobă modelul formularului 19, conţinând raportul privind marcajele holografice deteriorate, marcajele holografice aplicabile pe fonogramele sau videogramele retrase din circuitul comercial şi marcajele holografice necesar a fi returnate la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor din cauza încetării activităţii operatorului comercial, prevăzut în anexa nr. 19.

Art. 8.

Se aprobă modelul formularului 20, conţinând raportul de aplicare a marcajelor holografice pe fonograme sau videograme, prevăzut în anexa nr. 20.

Art. 9.

Se aprobă modelul formularului 21, conţinând depunerea la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a mostrelor de fonograme/videograme/programe pentru calculator produse în România, în forma în care au fost introduse în circuitul comercial pe teritoriul României, prevăzut în anexa nr. 21.

Art. 10.

Se aprobă modelul formularului 22 conţinând raportul lunar privind produsele multiplicate/intermediate, prevăzut în anexa nr. 22.

Art. 11.

Se aprobă modelul formularului 23 conţinând cererea-tip de înscriere a suporturilor/aparatelor în Registrul naţional al copiei private, prevăzut în anexa nr. 23.

Art. 12.

Se aprobă modelul formularului 24 conţinând cererea-tip privind înregistrarea operelor de creaţie intelectuală în Registrul naţional de opere, prevăzut în anexa nr. 24.

Art. 13.

Se aprobă modelul autorizaţiei de înregistrare în Registrul naţional al multiplicatorilor, prevăzut în anexa nr. 25.

Art. 14.

Se aprobă modelul certificatelor de înregistrare în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, după cum urmează:

a) certificatul de înregistrare în Registrul naţional al fonogramelor, prevăzut în anexa nr. 26;

b) certificatul de înregistrare în Registrul naţional al programelor pentru calculator, prevăzut în anexa nr. 27;

c) certificatul de înregistrare în Registrul naţional al copiei private, prevăzut în anexa nr. 28.

Art. 15.

Se aprobă modelul adeverinţelor de înscriere în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, după cum urmează:

a) adeverinţă privind înscrierea fonogramelor în Registrul naţional al fonogramelor, prevăzut în anexa nr. 29;

b) adeverinţă privind înscrierea videogramelor în Registrul naţional al videogramelor, prevăzut în anexa nr. 30.

Art. 16.

Formularele aferente fiecărei solicitări vor fi completate de solicitanţi, în mod obligatoriu, cu date şi informaţii pe proprie răspundere. Datele şi informaţiile nereale declarate în formulare atrag răspunderea solicitantului, potrivit legii.

Art. 17.

Anexele nr. 1—30*) fac parte integrantă din prezenta decizie.

Art. 18

Documentele emise de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (certificate/autorizaţii de înregistrare în registrele naţionale, adeverinţe de înscriere a fonogramelor/ videogramelor, anexe ale certificatelor/autorizaţiilor de înregistrare în registrele naţionale, adresele de confirmare a înregistrărilor, precum şi adresele de completare) vor fi transmise solicitanţilor, în funcţie de opţiunea acestora, prin serviciul de curierat rapid, pe cheltuiala solicitantului sau direct de la registratura Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.

Art. 19.

La data intrării în vigoare a prezentei decizii se abrogă Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 248/2011 privind aprobarea modelelor formularelor conţinând cererile-tip de înregistrare/înscriere/ raportare a modelelor certificatelor/autorizaţiilor de înregistrare şi adeverinţelor de înscriere în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 20 septembrie 2011, şi Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 261/2011 privind instituirea unor măsuri de prevenire a introducerii în circuitul comercial a fonogramelor şi videogramelor realizate fără acordul titularilor de drepturi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 702 din 5 octombrie 2011.

Intra in Legalis pentru a vedea formularele