În Monitorul Oficial nr. 500 din 4 iulie a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.


Descoperă Raftul Legalis® – cea mai flexibilă soluție de doctrină online


În extras

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1

(1) Scopul prezentei hotărâri îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 8 alin. (2) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a unui procent din cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor industriali electro-intensivi, cu respectarea reglementărilor europene incidente, respectiv „Orientările privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014–2020“, elaborate de Comisia Europeană, denumite în continuare Orientări.

(2) Prezenta hotărâre are în vedere prevederile referitoare la ajutoare sub formă de reduceri ale sprijinului financiar pentru energia electrică din surse regenerabile prevăzute la secţiunea 5.7 din Orientări.

(3) Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

CAPITOLUL II

Reguli procedurale

Art. 2

(1) Prevederile prezentei hotărâri se aplică întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a îşi pierde competitivitatea, din cauza finanţării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivităţii beneficiarului şi expunerii la comerţul internaţional.

(2) În sensul alin. (1), ajutorul va fi acordat dacă întreprinderea se află pe lista sectoarelor din anexa nr. 1 din Orientări.

(3) Ajutorul de stat se acordă cu condiţia ca beneficiarii ajutorului să plătească cel puţin 15% din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii, fără reducerea acordată prin prezenta schemă de exceptare.

(4) În funcţie de electro-intensitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii:

a) 15% în cazul unei electro-intensităţi mai mari de 20%;

b) 40% în cazul unei electro-intensităţi cuprinse între 10–20%;

c) 60% în cazul unei electro-intensităţi cuprinse între 5–10%.

(5) Electro-intensitatea prevăzută la alin. (4) se calculează conform următoarei formule:

Consumul energiei electrice * preţul energiei electrice  
(VAB n + VAB n – 1 + VAB n – 2)/3

în care:

  1. (i)VAB = cifra de afaceri plus producţia capitalizată plus alte venituri din exploatare plus/minus variaţia stocurilor minus achiziţiile de bunuri şi servicii (fără includerea costurilor de personal) minus impozitele pe produse aferente cifrei de afaceri care nu sunt deductibile minus impozitele şi taxele aferente producţiei;
  2. (ii)n = anul financiar anterior anului în care este solicitată exceptarea;
  3. (iii)consumul energiei electrice = media aritmetică a consumului energiei electrice pe ultimii 3 ani ai întreprinderilor;
  4. (iv)preţul energiei electrice = preţul mediu de vânzare cu amănuntul al energiei electrice aplicabil întreprinderilor cu nivel asemănător de consum în anul 2013, astfel cum rezultă din Raportul privind rezultatele monitorizării pieţei de energie electrică în luna decembrie 2013, publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE, preţul energiei electrice include şi costul integral al subvenţiilor pentru energie electrică produsă din surse regenerabile care ar fi transferat întreprinderii în absenţa exceptării.

(6) În cazul întreprinderilor electro-intensive înfiinţate de mai puţin de un an şi care se află pe lista sectoarelor din anexa nr. 1 din Orientări, se utilizează datele estimate pentru primul an de activitate. Ulterior primului an de activitate, Ministerul Economiei verifică încadrarea întreprinderii în condiţiile de eligibilitate stabilite de prezenta schemă, urmând să regularizeze sprijinul financiar acordat, după caz. Pentru al doilea an de activitate se utilizează datele aferente primului an de activitate. Pentru al treilea an de activitate se aplică media aritmetică a datelor aferente primilor 2 ani de activitate. Începând cu al patrulea an de activitate se utilizează media aritmetică a celor 3 ani anteriori.