În Monitorul Oficial nr. 465 din 25 iunie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 92/2014 al Ministerului Afacerilor Interne pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Direcţiei afaceri europene şi relaţii internaţionale.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1

Direcţia afaceri europene şi relaţii internaţionale, denumită în continuare DAERI, funcţionează ca structură de specialitate în cadrul aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare MAI, fără personalitate juridică, ce asigură coordonarea generală a activităţilor MAI în domeniul afacerilor europene şi al relaţiilor internaţionale, precum şi punerea în aplicare a legislaţiei care reglementează gestionarea acestor domenii de activitate.

Art. 2

(1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, DAERI are competenţă teritorială generală. DAERI coordonează, îndrumă şi controlează, pe linie de specialitate, activitatea structurilor de profil, a instituţiilor şi autorităţilor centrale şi teritoriale, aflate în subordonarea sau coordonarea MAI.

(2) DAERI avizează propunerile de înfiinţare, de reorganizare sau de desfiinţare a structurilor de afaceri europene şi de relaţii internaţionale din cadrul instituţiilor şi structurilor aflate în subordonarea ori coordonarea MAI.

(3) Pentru coordonarea măsurilor specifice necesare pentru ocuparea posturilor vacante din structurile de profil ale instituţiilor sau ale structurilor aflate în subordinea ori coordonarea MAI, DAERI desfăşoară următoarele activităţi:

a) poate participa la procedura de recrutare, selecţie şi organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante;

b) avizează bibliografia şi tematica de concurs;

c) desemnează reprezentanţi în cadrul comisiilor de concurs, de soluţionare a contestaţiilor şi pentru monitorizarea procedurii de concurs.

(4) Diagrama de relaţii a DAERI este prevăzută în anexa nr. 1.

Art. 3

(1) DAERI este structura de contact din cadrul MAI pentru instituţiile similare din alte state, pentru instituţiile şi organismele Uniunii Europene, Consiliului Europei, ONU, OSCE, NATO, pentru alte organisme internaţionale şi regionale specializate la care România sau MAI sunt parte.

(2) În cazul acţiunilor de colaborare operativă cu organismele europene, internaţionale şi regionale specializate şi activităţilor care presupun îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din aplicarea tratatelor internaţionale şi regionale, la care participă, conform competenţelor legale, structuri aflate în subordonarea sau coordonarea MAI, DAERI avizează mandatele punctuale ale acestora.

(3) Pentru îndeplinirea atribuţiilor şi realizarea obiectivelor stabilite în domeniul afacerilor europene, DAERI colaborează, potrivit prevederilor legale în vigoare, cu instituţii şi organisme interne şi internaţionale. În acest scop, DAERI este abilitată să menţină legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, denumit în continuare MAE, cu misiunile diplomatice străine acreditate în România, cu misiunile diplomatice române acreditate în alte state, cu alte ministere şi instituţii din administraţia publică centrală şi locală, cu comisiile de specialitate ale Parlamentului României, cu Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi cu Administraţia Prezidenţială.

CAPITOLUL II

Organizarea DAERI

Art. 4

(1) DAERI are în structura sa organizatorică următoarele componente:

a) conducerea DAERI;

b) Serviciul afaceri europene;

c) Serviciul relaţii internaţionale;

d) Serviciul pentru relaţia cu teritoriul şi serviciile publice comunitare;

e) Serviciul reprezentare externă şi misiuni internaţionale;

f) Biroul de securitate, informaţii clasificate NATO/UE;

g) Compartimentul secretariat şi informaţii clasificate.

(2) În cadrul DAERI îşi desfăşoară activitatea funcţionari publici cu statut special — poliţişti, funcţionari publici şi consilieri pentru afaceri europene (personal contractual), cărora li se aplică legislaţia specifică fiecărei categorii de personal.

(3) Organigrama DAERI este prevăzută în anexa nr. 2.

Art. 5

Planificarea, precum şi evaluarea activităţilor desfăşurate de DAERI şi de structurile acesteia se organizează după cum urmează:

a) la nivelul DAERI, planificarea şi evaluarea activităţilor se realizează anual;

b) la nivelul serviciilor/biroului/compartimentului din cadrul DAERI, planificarea şi evaluarea activităţilor se realizează semestrial.