În Monitorul Oficial nr. 429 din 12 iunie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 852/623/216/2014 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al Ministerului Sănătăţii și al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru aprobarea Normei cu privirela natura, conţinutul şi fabricarea magiunului de prune destinat consumului uman.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE si CEDO | Drept Public


În extras

NORMĂ

cu privire la natura, conţinutul şi fabricarea magiunului de prune destinat consumului uman

Art. 1

(1) Prezenta normă se aplică produsului definit la art. 4.

(2) Prezenta normă nu se aplică în cazul produselor destinate fabricării produselor de panificaţie, patiserie sau a biscuiţilor.

Art. 2

La fabricarea produsului definit la art. 4 pot fi utilizate doar ingredientele enumerate la art. 5 şi materia primă care este conformă cu prevederile art. 6.

Art. 3

Produsul definit la art. 4 poate fi comercializat, numai dacă este conform definiţiei şi condiţiilor stabilite în prezenta normă, începând cu data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a acesteia.

Art. 4

Magiunul de prune este o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete, după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conţin monozaharide ori dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor îndulcitoare.

Art. 5

La fabricarea produsului definit la art. 4 se pot utiliza următoarele ingrediente:

– nuci;

– seminţe de oleaginoase, cum ar fi seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin;

– alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci de Brazilia, nuci macadamia sau nuci pecan.

Art. 6

Materia primă pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs.

Art. 7

Produsul definit la art. 4 trebuie să prezinte un conţinut de substanţă uscată solubilă egal cu 55% sau mai mult, determinată cu ajutorul refractometrului.