În Monitorul Oficial nr. 212 din 25 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 745/C/2014 al Ministerului Justiţiei privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE si CEDO | Drept Public


În extras

TITLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1

(1) Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie se organizează şi funcţionează ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei, finanţată integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Justiţiei.

(2) Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie are autonomie funcţională şi de decizie.

(3) Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie dispune de un aparat administrativ propriu, organizat la nivel de direcţii, servicii, birouri şi birouri teritoriale.

(4) Organigrama, regulamentul de organizare şi funcţionare şi statul de funcţii ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei.

(5) Repartizarea personalului în cadrul structurilor organizatorice stabilite prin organigramă se aprobă prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Art. 2

(1) Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie are sediul în municipiul Bucureşti, str. Smârdan nr. 3, sectorul 3. Schimbarea sediului se poate realiza prin ordin al ministrului justiţiei.

(2) La nivel teritorial, în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie funcţionează birouri teritoriale a căror înfiinţare şi desfiinţare este propusă ministrului justiţiei de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

TITLUL II

Scopul, funcţiile şi atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie

Art. 3

(1) Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie asigură aplicarea procedurii legale de acordare, redobândire, renunţare şi retragere a cetăţeniei române.

(2) În realizarea scopului său fundamental, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie are funcţiile şi îndeplineşte atribuţiile principale prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2010 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 112/2010, şi de dispoziţiile Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie desfăşoară, prin structurile de specialitate, activitate de consiliere cu privire la problemele în materie de cetăţenie, precum şi cu privire la drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de cetăţean european.

(4) Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie propune Ministerului Justiţiei şi participă la elaborarea proiectelor de acte normative care vizează domeniul său de activitate.

Art. 4

Atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie sunt următoarele:

1. tine evidenta cererilor de acordare, redobândire, renunţare şi retragere a cetăţeniei române, alcătuind dosare pentru fiecare caz în parte;

2. asigură condiţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii Comisiei pentru cetăţenie;

3. asigură secretariatul Comisiei pentru cetăţenie;

4. păstrează şi organizează arhiva Comisiei pentru cetăţenie;

5. întocmeşte proiectele de ordin ale preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie privind aprobarea cererilor de acordare, redobândire, retragere şi renunţare la cetăţenia română, precum şi proiectele de ordin de respingere a acestor cereri;

6. redactează certificatele de cetăţenie şi îndeplineşte procedura de rectificare a acestora;

7. asigură solemnitatea depunerii jurământului de credinţă faţă de România şi păstrează evidenţa persoanelor care au depus jurământul de credinţă;

8. colaborează cu autorităţi ale administraţiei publice centrale şi cu instituţii internaţionale cu atribuţii în domeniul cetăţeniei, fiind abilitată să încheie protocoale de colaborare;

9. comunică, la cerere, autorităţilor administraţiei publice centrale datele referitoare la persoanele care au dobândit, au redobândit sau au pierdut cetăţenia română, potrivit legii;

10. răspunde solicitărilor cu privire la problemele cu care a fost sesizată, dacă intră în sfera sa de competenţă;

11. informează cu caracter general publicul cu privire la drepturile cetăţenilor români, inclusiv cele care decurg din calitatea de cetăţean european;

12. asigură participarea personalului la programe de formare şi perfecţionare profesională, în limita bugetului aprobat;

13. realizează orice alte obiective corespunzătoare domeniului de activitate al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, în limita bugetului aprobat, a planului de activităţi şi a legii.