În Monitorul Oficial nr. 207 din 24 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 32/2014 al Ministerului Afacerilor Interne privind organizarea, coordonarea şi controlul activităţilor de inspecţie a muncii, de prevenire a riscurilor profesionale şi de protecţie a lucrătorilor la locul de muncă în Ministerul Afacerilor Interne.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE si CEDO | Drept Public


În extras

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 1

Prezentul ordin reglementează, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare M.A.I.:

a) activităţile de inspecţie a muncii, în domeniul raporturilor de muncă/serviciu şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

b) activităţile de prevenire a riscurilor profesionale şi de protecţie a lucrătorilor la locul de muncă, denumite în continuare activităţi de prevenire şi protecţie, ca modalităţi concrete de realizare a măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Art. 2

(1) Prevederile prezentului ordin se aplică unităţilor aparatului central al M.A.I., unităţilor, instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea/în coordonarea/în cadrul M.A.I., denumite în continuare structuri M.A.I.

(2) Prevederilor prezentului ordin sunt incidente tuturor categoriilor de personal care încadrează structurile M.A.I., denumit în continuare personalul ministerului.

Art. 3

Scopul principal al activităţilor de inspecţie a muncii şi al celor de prevenire şi protecţie, în M.A.I., constă în creşterea nivelului de securitate şi sănătate ocupaţională pentru personalul ministerului.

Art. 4

(1) Activităţile de inspecţie a muncii în M.A.I. au ca obiectiv principal controlul în domeniile relaţiilor de muncă/serviciu şi al securităţii şi sănătăţii în muncă în structurile M.A.I.

(2) Activităţile de inspecţie a muncii în M.A.I. se efectuează de către structurile specializate organizate la nivelul Direcţiei generale management resurse umane, denumită în continuare D.G.M.R.U., inspectoratelor generale şi Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, denumită în continuare A.N.R.S.P.S.

Art. 5

(1) Activităţile de securitate şi sănătate în muncă în M.A.I. reprezintă ansamblul de activităţi instituţionalizate având ca scop asigurarea celor mai bune condiţii în desfăşurarea procesului de muncă, apărarea vieţii, integrităţii fizice şi psihice, sănătăţii lucrătorilor şi a altor persoane participante la procesul de muncă în toate structurile M.A.I.

(2) Activitatea de securitate şi sănătate în muncă în M.A.I. se efectuează de către lucrătorii desemnaţi/structurile de prevenire şi protecţie organizate la nivelul fiecărei structuri a M.A.I.

Art. 6

În desfăşurarea activităţilor de inspecţie a muncii şi de prevenire şi protecţie, inspectorii de muncă şi lucrătorii desemnaţi utilizează formularele potrivit modelelor instituite prin actele normative în vigoare.