În Monitorul Oficial nr. 177 din 12 martie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 138/2014 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind aprobarea Listei specialiştilor împuterniciţi să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile prevăzute la art. 83 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, precum şi pentru aprobarea modelului legitimaţiei de identificare a acestora şi a modelului procesului-verbal de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor în domeniul îmbunătăţirilor funciare.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE si CEDO | Drept Public


În extras

Art. 1

(1) Se aprobă Lista specialiştilor împuterniciţi să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile prevăzute la art. 83 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzută în anexa nr. 1.

(2) Specialiştii prevăzuţi la alin. (1) au calitatea de agenţi constatatori şi primesc, fiecare în parte, o legitimaţie specială, eliberată de directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

(3) Legitimaţia specială atestă o împuternicire nominală a titularului şi are prevăzut spaţiu pentru viză anuală.

(4) Orice faptă săvârşită împotriva agenţilor constatatori se sancţionează potrivit legii.

Art. 2

(1) Se aprobă modelul şi conţinutul legitimaţiei speciale utilizate pentru identificarea specialiştilor menţionaţi în anexa nr. 1, prevăzute în anexa nr. 2.

(2) Legitimaţiile speciale se emit şi sunt vizate anual de către Agenţia Naţională de îmbunătăţiri Funciare.

(3) Evidenţa legitimaţiilor speciale se ţine într-un registru general, în care se vor menţiona, pentru fiecare legitimaţie de control, seria, numărul de ordine, numele, prenumele şi funcţia titularului.

Art. 3

(1) Atunci când calitatea de agent constatator a titularului legitimaţiei speciale încetează, acesta o va preda Agenţiei Naţionale de îmbunătăţiri Funciare, în vederea anulării, care va fi consemnată în evidenţă.

(2) Pierderea sau furtul legitimaţiei speciale se comunică Agenţiei Naţionale de îmbunătăţiri Funciare în termen de 15 zile şi se publică în presă.

Art. 4

Se aprobă modelul procesului-verbal de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor în domeniul îmbunătăţirilor funciare, prevăzut în anexa nr. 3.

Art. 5

Agenţia Naţională de îmbunătăţiri Funciare va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 6

Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage răspunderea materială, civilă sau penală, după caz, potrivit legii.

Art. 7

Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 8

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1.202/2005 privind aprobarea Listei specialiştilor împuterniciţi să constate şi să sancţioneze contravenţiile prevăzute la art. 82 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, cu modificările şi completările ulterioare, a modelului legitimaţiei de identificare a acestora, precum şi a modelului procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în domeniul îmbunătăţirilor funciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.024 din 18 noiembrie 2005, cu modificările ulterioare, se abrogă.