Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat prin Ordinul nr. 5/2014 conţinutul-cadru al certificatelor de racordare, actul fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 72 din 29 ianuarie a.c.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


În extras:

CONŢINUTUL-CADRU al certificatului de racordare pentru loc de consum¹

Antetul operatorului de reţea

Adresa sediului:

Telefon/fax/e-mail:

Nr. ………. din ……….

Certificat de racordare nr. ………. din data ……….

Emis pentru

locul de consum amplasat în judeţul ………., municipiul/oraşul/comuna ………., satul ………., sectorul ………., cod poştal ………., str. ………. nr. ………., bl. ………., sc. ………., et. ………., ap. ………., nr. cadastral ………. (numai dacă este disponibil), având codul de identificare unic2……….

Procesul-verbal de recepţie a punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare are nr. ………. din data de ………. .

Etapa de dezvoltare: ……….

(dacă este cazul; corespunzătoare etapelor prevăzute în Avizul tehnic de racordare nr. ………./……….)

1. Puterea aprobată pentru consum: (date corespunzătoare etapei de dezvoltare a locului de consum pentru care este emis prezentul certificat de racordare)

(kVA) (kW)
Puterea maximă simultană ce poate fi absorbită*

2. Descrierea succintă a soluţiei de racordare:

a) punctul de racordare este stabilit la nivelul de tensiune ………. V, la ………. (capacităţile energetice deţinute de operatorul de reţea la care este racordat utilizatorul).

b) instalaţia de racordare: ……….;

c) punctul de măsurare este stabilit la nivelul de tensiune ………. V, la/în/pe ………. (elementul fizic unde este racordat grupul de măsurare);

d) măsurarea energiei electrice se realizează prin ………. (structura grupului de măsurare a energiei electrice, inclusiv caracteristicile tehnice minime ale echipamentelor de măsurare);

e) punctul de delimitare a instalaţiilor este stabilit la nivelul de tensiune ………. V, la ………. (elementul fizic unde se face delimitarea); elementele menţionate sunt în proprietatea ………. (după caz, proprietar este utilizatorul sau operatorul de reţea).

3. (1) Datele privind protecţiile şi automatizările la interfaţa cu reţeaua electrică: ……….

(2) Alte caracteristici tehnice, precizate dacă este cazul:

– cerinţele de monitorizare şi reglaj ……….;

– interfeţele sistemelor de monitorizare, comandă, achiziţie de date (SCADA), măsurare a energiei electrice, telecomunicaţii ……….;

– caracteristicile tehnice ale principalelor echipamente de măsurare, protecţie, control şi automatizare din instalaţiile utilizatorului ……….

(3) Alte date tehnice, pe care operatorul de reţea consideră necesar să le precizeze: ……….

4. Datele înregistrate care necesită verificarea în timpul funcţionării (precizate numai dacă este cazul)

……….

5. (1) Cerinţele Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 28/2007, denumit în continuare Standard de distribuţie, sau, după caz, ale Standardului de performanţă pentru serviciile de transport şi de sistem ale energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 17/2007, denumit în continuare Standard de transport, referitoare la asigurarea continuităţii serviciului şi la calitatea tehnică a energiei electrice, reprezintă condiţii minime pe care operatorul de reţea are obligaţia să le asigure utilizatorilor în punctele de delimitare.

Durata maximă pentru remedierea unei întreruperi neplanificate este stabilită prin Standardul de distribuţie sau Standardul de transport, după caz.

Pentru nerespectarea termenelor prevăzute, după caz, de Standardul de distribuţie sau de Standardul de transport, operatorii de reţea acordă utilizatorilor compensaţii, în condiţiile prevăzute de standardul respectiv.

(2) În situaţia în care racordarea este realizată prin două (sau mai multe) căi de alimentare, în cazul întreruperii accidentale a unei căi de alimentare (ca urmare a defectării unui element al acesteia), în condiţiile existenţei şi funcţionării corecte a instalaţiei de automatizare, durata maximă pentru conectarea celei de-a doua căi de alimentare este cea corespunzătoare funcţionării instalaţiei de automatizare: ………. secunde.

(3) Informaţiile privind monitorizarea continuităţii şi calităţii comerciale a serviciului de distribuţie sunt publicate şi actualizate în fiecare an de către operatorul de reţea. Acestea sunt disponibile pentru consultare la adresa web ……….

6. (1) Puterea efectiv tranzitată prin instalaţia de racordare nu va depăşi puterea aprobată prevăzută la pct. 1, indiferent de regimul de funcţionare a utilizatorului.

(2) Aprobarea unui spor de putere se realizează de către operatorul de reţea, conform prevederilor Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, denumit în continuare Regulament.

(3) Utilizatorul nu va racorda instalaţiile altor utilizatori la instalaţiile sale decât în condiţiile prevăzute de Regulament.

7. (1) În situaţia în care utilizatorul deţine echipamente sau instalaţii a căror întrerupere a alimentării cu energie electrică poate conduce la efecte economice şi/sau sociale deosebite (explozii, incendii, distrugeri de utilaje, accidente cu victime umane, poluarea mediului etc.), acesta are obligaţia ca prin soluţii proprii, tehnologice şi/sau energetice să asigure evitarea unor astfel de evenimente în cazul în care se întrerupe furnizarea energiei electrice.

(2) În situaţia în care, din cauza specificului activităţilor desfăşurate, întreruperea alimentării cu energie electrică îi poate provoca utilizatorului pagube materiale importante şi acesta consideră că este necesară o siguranţă în alimentare mai mare decât cea oferită de operatorul de reţea, prevăzută la pct. 5, responsabilitatea pentru luarea măsurilor necesare evitării acestor pagube, inclusiv pentru analiza şi stabilirea oportunităţii de a se dota cu surse proprii de energie electrică, revine utilizatorului.

(3) Schemele de racordare la reţeaua de utilizare a eventualelor surse de alimentare proprii se avizează de către operatorul de reţea.

8. (1) În scopul asigurării unei funcţionări selective a instalaţiilor de protecţie şi automatizare din instalaţia proprie, utilizatorul asigură corelarea permanentă a reglajelor acestora cu cele ale instalaţiilor din amonte.

(2) Utilizatorul asigură, pe propria cheltuială, funcţionarea instalaţiilor sale în condiţii de maximă securitate, pentru a nu influenţa negativ şi pentru a nu produce avarii în instalaţiile operatorului de reţea.

9. (1) Utilizatorul ia măsurile necesare pentru limitarea la valoarea admisibilă, conform normelor în vigoare, a efectelor funcţionării instalaţiilor şi receptoarelor speciale (cu şocuri, cu regimuri deformante, cu sarcini dezechilibrate etc.).

(2) În vederea reducerii consumului/injecţiei de energie reactivă din/în reţeaua electrică, utilizatorul ia măsuri pentru menţinerea factorului de putere între limitele prevăzute prin reglementările în vigoare. Neîndeplinirea acestei condiţii atrage plata energiei electrice reactive conform reglementărilor în vigoare.

(3) În situaţia de excepţie în care punctul de măsurare nu coincide cu punctul de delimitare, cantitatea de energie electrică înregistrată de contor este diferită de cea tranzacţională în punctul de delimitare. În acest caz, se face corecţia energiei electrice în conformitate cu reglementările în vigoare aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Elementele de reţea cu pierderi, situate între punctul de măsurare şi punctul de delimitare, sunt:

10. În cazul nerespectării prevederilor prezentului certificat de racordare, utilizatorului îi revine răspunderea pentru pagubele produse din acest motiv propriei unităţi sau altor utilizatori ai reţelelor electrice.

11. (1) Anterior punerii sub tensiune finale a instalaţiei de utilizare, utilizatorul are obligaţia să încheie următoarele contracte: ………. .

(2) Termenul în care operatorul de reţea are obligaţia să realizeze punerea sub tensiune finală este de maximum 10 zile calendaristice de la data încheierii contractului pentru transportul, distribuţia sau furnizarea energiei electrice. În situaţia unui utilizator client casnic, termenul pentru punerea sub tensiune a instalaţiilor de utilizare este de maximum 10 zile calendaristice de la data încheierii contractului pentru furnizarea energiei electrice.

12. Prezentul certificat confirmă îndeplinirea condiţiilor prevăzute în Avizul tehnic de racordare nr. ………./………. .

13. (1) Prezentul certificat de racordare este valabil pe durata existenţei instalaţiilor de utilizare de la locul de consum.

(2) În situaţia în care instalaţia de racordare se desfiinţează de către operatorul de reţea, în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare, certificatul de racordare îşi pierde valabilitatea.

(3) Certificatul de racordare se emite/se actualizează în conformitate cu prevederile Regulamentului. În cazul în care se modifică datele tehnice şi/sau energetice ale locului de consum fără actualizarea în condiţiile Regulamentului a prezentului certificat de racordare, acesta îşi încetează valabilitatea.

(4) Prezentul certificat de racordare anulează Certificatul de racordare nr. ………./………. emis pentru etapa de dezvoltare anterioară.

14. Prezentul certificat de racordare constituie anexă la contractul pentru transportul/distribuţia/furnizarea energiei electrice.

15. Alte precizări/condiţii (în funcţie de cerinţele specifice ale utilizatorului, posibilităţile oferite de caracteristicile şi starea reţelelor existente sau impuse de normele în vigoare) ………. .

Semnătura autorizată

……….