Prin Hotărârea de Guvern nr. 35/2014 a fost aprobată tranzacţia convenită la 15 februarie 2013 prin „Memorandumul de înţelegere“ încheiat între statul român şi The Rompetrol Grup N.V., precum şi unele măsuri pentru implementarea acesteia. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 60 din 23 ianuarie a.c.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


În extras:

Acest memorandum de înţelegere (Memorandum) a fost încheiat astăzi, 15 februarie 2013, între:

statul român, în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul Rompetrol Rafinare – S.A. (RRC) şi administrate prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în calitate de administrator, reprezentat de dl Gabriel Dumitraşcu, şef oficiu, denumit în continuare OPSPI;

şi

The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul în Strawinskylaan 807, Tower A-8,1077 XX Amsterdam, Olanda, număr de înregistrare în registrul comercial 24297754, reprezentată prin dl Daniyar Berlibayev, preşedinte al consiliului de administraţie, denumit în continuare TRG,

denumite împreună Părţile sau în mod individual Partea,

având în vedere că Părţile doresc soluţionarea pe cale amiabilă a litigiului existent în prezent între statul român şi RRC care decurge, este în legătură sau a apărut ca o consecinţă a Convenţiei de emisiune din data de 5 decembrie 2003 (Litigiul);

având în vedere că Părţile au convenit şi au definit mai jos principiile şi termenii principali ai acordului privind stingerea Litigiului, aceştia urmând să fie reflectaţi în cadrul documentaţiei contractuale, şi să guverneze acţiunile întreprinse de Părţi în vederea implementării Memorandumului sub toate aspectele;

având în vedere prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2003, aşa cum a fost aceasta modificată şi aprobată ulterior (OUG 118/2003);

în considerarea declaraţiilor şi angajamentelor reciproce,

Părţile au convenit următoarele:

1. Cumpărarea de acţiuni

1.1 În condiţiile cadrului legal aplicabil, TRG va cumpăra de la OPSPI 26,6959% din acţiunile emise de către RRC (Acţiunile de Vânzare), în schimbul a 200 milioane dolari SUA, plătibili în numerar, după cum urmează:

  1. (i.)175 milioane dolari SUA reprezentând preţul Acţiunilor de Vânzare;
  2. (ii.)25 milioane dolari SUA reprezentând prima convenită de către Părţi pentru dobândirea de către TRG a majorităţii absolute de vot în RRC, care îi va permite, conform Legii nr. 31/1990 a societăţilor comerciale, să adopte orice decizie în legătură cu RRC.

1.2 Suma în numerar convenită la punctul 1.1 de mai sus va fi plătită către OPSPI la finalizarea tranzacţiei, într-o singură tranşă.

1.3 Părţile convin ca, pentru o perioadă de 3 ani, OPSPI să nu poată înstrăina restul de acţiuni deţinute în RRC şi reprezentând 18% din capitalul social al acesteia (Acţiunile Rămase). În cursul acestei perioade, OPSPI va deţine dreptul de proprietate deplin asupra acestor acţiuni. Totodată, în această perioadă nu va interveni nicio reducere sau diluare a participaţiei OPSPI la capitalul social al RRC, prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă.

1.4 După expirarea perioadei de interdicţie la înstrăinare menţionate la pct. 1.3 OPSPI va avea dreptul de a dispune de Acţiunile Rămase, în totalitate sau în parte. TRG este de acord să participe în cadrul oricărei proceduri de privatizare prin care OPSPI va vinde Acţiunile Rămase şi să ofere un preţ care reflectă valoarea justă a respectivelor acţiuni, valoare ce urmează a fi determinată la momentul vânzării.

1.5 TRG va continua să deţină un drept de preferinţă la cumpărarea Acţiunilor Rămase conform prevederilor OUG nr. 118/2003.