În Monitorul Oficial nr. 20 din 11 ianuarie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 9/2014 privind stabilirea nivelului primei de garantare datorate Ministerului Finanţelor Publice şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, de către un IMM, în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


Text integral:

Art. 1

IMM-urile care solicită aprobarea garantării creditului de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, denumit în continuare F.N.G.C.I.M.M., în numele şi în contul statului, în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, vor face dovada achitării unei prime de garantare.

Art. 2

Pentru anul 2014 se aprobă prima de garantare pentru garanţiile acordate în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii la nivelul de 1,99% din valoarea garanţiei aprobate de F.N.G.C.I.M.M. în numele şi în contul statului.

Art. 3

Prima de garantare datorată de beneficiarul programului este compusă din comisionul de risc cuvenit Ministerului Finanţelor Publice, la nivelul de 1,50% din valoarea garanţiei aprobate, şi din comisionul de administrare cuvenit F.N.G.C.I.M.M, la nivelul de 0,49% din valoarea garanţiei aprobate.

Art. 4

(1) Comisionul de administrare şi comisionul de risc pentru garanţii acordate în cazul finanţărilor pe termen scurt (până la 12 luni inclusiv) se calculează astfel:

Comision de administrare/risc = Procent comision × Valoarea garanţiei × Nr. de luni* de garantare
12

(2) Plata comisionului de administrare şi a comisionului de risc pentru garanţiile acordate în cazul finanţărilor pe termen scurt se face integral, la acordarea garanţiei, proporţional cu perioada de garantare, respectiv la aprobarea solicitării de majorare a garanţiei pentru perioada pentru care s-a solicitat majorarea acesteia.

(3) Comisionul de risc pentru garanţiile acordate în cazul finanţărilor pe termen mediu se calculează astfel:

Comision de risc = Procent comision × Valoarea garanţiei × Nr. de luni* de garantare
12

(4) Plata comisionului de risc pentru garanţiile aferente finanţărilor pe termen mediu se realizează integral la acordarea garanţiei, proporţional cu perioada de garantare, respectiv la aprobarea solicitării de majorare a garanţiei pentru perioada pentru care s-a solicitat majorarea acesteia.

(5) Comisionul de administrare pentru garanţiile acordate în cazul finanţărilor pe termen mediu se calculează astfel:

a) pentru intervalul cuprins între data acordării şi 31 decembrie a anului respectiv (primul an de garantare):

Comision de administrare = Procent comision × Valoarea garanţiei × Nr. de luni*) de garantare până la sfârşitul anului
12

b) pentru următorii ani întregi de garantare:

Comision de administrare = Procent comision × Valoarea garanţiei

c) pentru ultima fracţiune de an de garantare:

Comision de administrare = Procent comision × Valoarea garanţiei × Nr. de luni*) de garantare până la scadenta garanţiei
12

(6) Plata comisionului de administrare pentru garanţiile aferente finanţărilor pe termen mediu se realizează eşalonat, în rate anuale, proporţional cu numărul de luni de garantare, astfel:

a) pentru primul an de garantare, la acordarea garanţiei;

b) pentru anii următori de garantare, până la data de 1 martie a anului de plată sau data scadenţei finale, dacă în ultimul an de garantare scadenţa finală este anterioară datei de 1 martie.