În Monitorul Oficial nr. 767 din 9 decembrie a.c. a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 106/2013 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr. 238/2004.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


În extras

Articol unic

Legea petrolului nr. 238/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 535 din 15 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 2, după punctul 25 se introduce un nou punct, punctul 251, cu următorul cuprins:

„251.zonă petrolieră reprezintă o porţiune determinată dintr-un perimetru petrolier, rezultată în urma unui transfer parţial;“

2. La articolul 34, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 34

(1) Titularul poate transfera, total sau parţial, uneia sau mai multor persoane juridice drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier, numai cu aprobarea prealabilă scrisă a autorităţii competente.“

3. La articolul 34, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (11) şi (12), cu următorul cuprins:

„(11) Transferul parţial poate avea în vedere:

a) o cotă-parte din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier, cu privire la întregul perimetru petrolier;

b) o cotă-parte din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier, cu privire la o zonă petrolieră;

c) toate drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul petrolier, cu privire la o zonă petrolieră.

(12) În cazul unui transfer parţial prevăzut la alin. (11) lit. b) şi c), autoritatea competentă poate delimita zone petroliere în cadrul unui perimetru petrolier.“

4. După articolul 34 se introduc două noi articole, articolele 341 şi 342, cu următorul cuprins:

„Art. 341

(1) La primirea unei cereri de delimitare de zone petroliere şi de aprobare a transferului parţial cu privire la o zonă petrolieră, autoritatea competentă apreciază cu privire la oportunitatea delimitării respectivelor zone petroliere şi comunică solicitanţilor, în termen de 30 de zile de la data primirii cererii de transfer, dacă este considerat oportun ca zonele petroliere, astfel cum au fost identificate de solicitanţi, să fie delimitate în cadrul perimetrului petrolier.

(2) Analiza de oportunitate a autorităţii competente are în vedere posibilitatea identificării sau valorificării de resurse şi coroborarea programului minim de lucrări cu zonele petroliere astfel încât să se permită evaluarea potenţialului petrolifer, aportul de know-how şi tehnologiile de operare.

(3) În cazul în care se consideră oportună delimitarea de zone petroliere, transferul parţial se aprobă de către autoritatea competentă în conformitate cu art. 34, iar acordul petrolier se modifică printr-un act adiţional care intră în vigoare la data aprobării sale de către Guvern; transferul, astfel cum a fost aprobat de către autoritatea competentă, intră în vigoare la data aprobării actului adiţional.

(4) Intrarea în vigoare a transferului şi a actului adiţional prevăzută la alin. (3) dă naştere la raporturi juridice distincte şi independente între autoritatea competentă, pe de o parte, şi titularul fiecărei zone petroliere, pe de altă parte; încălcarea obligaţiilor corespunzătoare unei zone petroliere, modificarea, transferul sau încetarea acordului petrolier în privinţa uneia dintre zonele petroliere nu va avea niciun efect asupra acordului petrolier în ceea ce priveşte celelalte zone petroliere.

(5) Prin actul adiţional prevăzut la alin. (3) se va stabili modul în care se alocă între titularii zonelor petroliere lucrările din programul minim prevăzut în acordul petrolier; prin această alocare, programul minim nu poate fi diminuat.

(6) În cazul în care acelaşi zăcământ este exploatat în două sau mai multe zone petroliere din cadrul aceluiaşi perimetru petrolier, în scopul determinării cotei procentuale aplicabile în vederea stabilirii redevenţei petroliere se va lua în considerare producţia brută extrasă din cadrul întregului zăcământ.

Art. 342

(1) Răspunderea persoanelor care dobândesc o cotă-parte din drepturi şi îşi asumă o cotă-parte din obligaţii cu privire la întregul perimetru petrolier este solidară.

(2) Răspunderea persoanelor care dobândesc drepturi şi îşi asumă obligaţii cu privire la aceeaşi zonă petrolieră este solidară.

(3) Persoanele care dobândesc drepturi şi îşi asumă obligaţii cu privire la o zonă petrolieră răspund distinct de persoanele care dobândesc drepturi şi îşi asumă obligaţii cu privire la o altă zonă petrolieră.“