În Monitorul Oficial nr. 749 din 3 decembrie a.c. a fost publicat Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1342/2013 pentru aprobarea metodologiei de supraveghere a infecţiilor cu transmitere sexuală.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


În extras:

Art. 1

Depistarea cazurilor de infecţii cu transmitere sexuală (ITS) face parte integrantă din activitatea medicală curentă a medicilor, indiferent de specialitatea pe care o au.

Art. 2

Raportarea infecţiilor cu transmitere sexuală este obligatorie pentru toate unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii, din reţeaua ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, unităţilor al căror management a fost transferat autorităţilor publice locale, precum şi unităţilor sanitare private.

Art. 3

Infecţiile cu transmitere sexuală cu raportare obligatorie sunt sifilisul, infecţia genitală cu Chlamydia trachomatis şi gonoreea.

Art. 4

Pentru pacienţii cu adresabilitate scăzută la serviciile de sănătate domiciliaţi în zone rurale cu accesabilitate redusă la medicul dermatovenerolog şi laboratoare de analize medicale, declararea se face de către medicul dermatovenerolog în urma informării acestuia de către medicul de familie care depistează cazul, suspicionează diagnosticul, instituie tratamentul şi urmăreşte clinic pacientul.

Art. 5

Se aprobă „Ghidul de diagnostic şi tratament al infecţiilor cu transmitere sexuală“, prevăzut în anexa 1.

Art. 6

Se aprobă „Atribuţiile şi sarcinile specifice unităţilor sanitare şi personalului sanitar în prevenirea şi controlul infecţiilor transmisibile sexual“, prevăzute în anexa 2.

Art. 7

Se aprobă „Circuitul informaţional în infecţiile cu transmitere sexuală“, prevăzut în anexa 3.

Art. 8

Se aprobă „Măsurile de supraveghere epidemiologică prin examene medicale clinice şi de laborator pentru populaţia generală şi grupurile populaţionale la risc crescut de contractare a infecţiilor cu transmitere sexuală“, prevăzute în anexa 4.

Art. 9

Se aprobă „Fişa de investigaţie epidemiologică şi declarare a cazului nou de ITS“ (pentru sifilis, gonoree, infecţie cu Chlamydia), prevăzută în anexa 5.

Art. 10

Se aprobă „Fişa de declarare a cazului de sifilis congenital al nou-născutului“, prevăzută în anexa 6.

Art. 11

Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii cu atribuţii în domeniu, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Dermatovenerologic din Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“, Clinica Dermatologie 2 şi Laboratorul de cercetare Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina Bucureşti, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“, Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, centrele judeţene de transfuzie sanguină, structurile medicale din cadrul ministerelor cu reţea sanitară proprie, toţi medicii şi unităţile sanitare din sistemul public sau privat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 12

Orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentului ordin se abrogă.