În Monitorul Oficial nr. 709 din 19 noiembrie a.c. a fost publicată Legea nr. 297/2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate. Legea va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


În extras:

CAPITOLUL I

Relaţiile contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate

Art. 1

Prezenta lege creează cadrul juridic şi organizatoric în ceea ce priveşte relaţiile contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate şi stabileşte cadrul legal al recunoaşterii organizaţiilor de producători şi a asociaţiilor acestora din sectorul laptelui şi al produselor lactate, care livrează lapte crud, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP“), cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament.

Art. 2

În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc astfel:

a)lapte crud – produsul obţinut din mulsul uneia sau mai multor vaci, care nu a fost tratat termic la peste 40°C sau supus unui tratament cu un efect echivalent;

b)producător – o persoană fizică sau juridică ale cărei exploataţii se află pe teritoriul României, care produce şi livrează lapte crud către un prim-cumpărător;

c)prim-cumpărător – o întreprindere sau un grup de întreprinderi care cumpără lapte crud de la producători pentru a-l supune uneia ori mai multor operaţiuni de colectare, ambalare, depozitare, răcire sau transformare, inclusiv în temeiul unui contract, ori pentru a-l ceda uneia sau mai multor întreprinderi care tratează sau prelucrează laptele ori alte produse lactate.

Art. 3

(1) În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice livrare de lapte crud pe teritoriul României a unui producător către un prim-cumpărător de lapte crud trebuie să facă obiectul unui contract scris între părţi sau prim-cumpărătorii trebuie să facă o ofertă scrisă de a contracta.

(2) Contractul şi/sau oferta de a contracta, prevăzute la alin. (1), încheiate între părţi înainte de livrare, trebuie să îndeplinească condiţiile şi să conţină elementele prevăzute la art. 185f alin. (2)–(4) din Regulament.

(3) Durata minimă a contractului prevăzut la alin. (1) este de 6 luni.

(4) Oferta scrisă de a contracta prevăzută la alin. (1) trebuie să includă durata minimă a contractului de 6 luni.

(5) Prevederile alin. (3) şi (4) nu aduc atingere drepturilor producătorilor de a refuza durata minimă de 6 luni, cu condiţia ca refuzul să fie exprimat în scris, în termen de 15 zile de la primirea ofertei. În acest caz, părţile sunt libere să negocieze, în condiţiile legii, toate elementele contractului.

(6) Prim-cumpărătorii de lapte crud trebuie să deţină un sistem centralizat de contabilitate, facturare, înregistrare şi urmărire cantitativă, calitativă şi valorică pentru cantităţile de lapte şi grăsime, potrivit legislaţiei în vigoare, şi trebuie să transmită autorităţii competente informaţii referitoare la cantitatea de lapte crud care le-a fost livrată în cursul fiecărei luni.

Art. 4

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale notifică Comisiei Europene informaţii referitoare la relaţiile contractuale prevăzute la art. 3.