În Monitorul Oficial nr. 618 din 3 octombrie a.c. a fost publicat Regulamentul nr. 3/2013 al Băncii Naţionale a României pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 31/2011 privind raportarea de date şi informaţii statistice la Banca Naţională a României.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Nou! Din 2 septembrie, clientii Legalis 2.0 pot accesa noul modul Dreptul UE si CEDO


Modificări:

Art. I

Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 31/2011 privind raportarea de date şi informaţii statistice la Banca Naţională a României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 67 şi 67 bis din 27 ianuarie 2012, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 1

Prezentul titlu stabileşte, în cap. II–IX, obligaţiile de raportare la Banca Naţională a României a datelor şi informaţiilor statistice privind:

– bilanţul monetar al instituţiilor financiare monetare;

– ratele dobânzii practicate de instituţiile financiare monetare;

– activele şi pasivele bilanţiere ale instituţiilor financiare nebancare;

– activele şi pasivele fondurilor de investiţii;

– balanţa de plăţi;

– operaţiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu şi lung;

– structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari, neguvernamentali;

– emisiunile şi deţinerile de titluri de valoare.“

2.La articolul 3, alineatul (2) se abrogă.

3.Articolul 5 se abrogă.

4.Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 8

Prevederile prezentului capitol definesc mecanismele de raportare potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 25/2009 al Băncii Centrale Europene din 19 decembrie 2008 privind bilanţul sectorului instituţii financiare monetare (reformare) (BCE/2008/32), cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 15 din 20 ianuarie 2009, denumit în continuare Regulamentul BCE/2008/32, şi se aplică instituţiilor de credit rezidente, societăţilor de administrare a investiţiilor şi societăţilor de investiţii autoadministrate care administrează fonduri de piaţă monetară rezidente, precum şi instituţiilor emitente de monedă electronică rezidente.“

5. La articolul 10, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 10

(1) Tabelul Categorii de instrumente din anexa nr. II, partea 2 la Regulamentul BCE/2008/32, cuprinde o descriere detaliată a categoriilor de instrumente pe care băncile centrale naţionale le transpun în categorii aplicabile la nivel naţional.“

6.La articolul 13, litera i) de la alineatul (1) şi litera d) de la alineatul (4) se abrogă la expirarea termenului de 6 luni aferent primei raportări efectuate în temeiul art. 723.

7. La articolul 13, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (51) şi (52), cu următorul cuprins:

„(51) Instituţiile emitente de monedă electronică rezidente, care au semnificaţia prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică, cu modificările ulterioare, raportează Băncii Naţionale a României, Direcţia statistică, date şi informaţii privind:

a) activele şi pasivele bilanţiere, conform structurii prezentate în anexa nr. 1.11;

b) activele şi pasivele bilanţiere în echivalent lei, conform structurii prezentate în anexa nr. 1.12.

(52) Datele statistice raportate Băncii Naţionale a României conform alin. (51) se transmit lunar, în format electronic, până cel mai târziu în data de 15 a lunii următoare lunii pentru care se întocmeşte raportarea. În cazul în care data-limită până la care se transmite raportarea este o zi nelucrătoare, raportarea se transmite cel mai târziu în ultima zi lucrătoare anterioară acesteia.“

8. La articolul 13, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(6) Datele raportate conform prevederilor alin. (1), (4) şi (51) au la bază informaţiile din evidenţa contabilă a instituţiilor financiare monetare.“