În Monitorul Oficial nr. 580 din 12 septembrie a.c. a fost publicat Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 67/2013 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifului reglementat practicat de operatorul pieţei de energie electrică.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Nou! Din 2 septembrie, clientii Legalis 2.0 pot accesa noul modul Dreptul UE si CEDO


În extras:

Art. 1

Prezenta metodologie stabileşte modul de determinare a venitului reglementat al operatorului pieţei de energie electrică, denumit în continuare operator, precum şi modul de calcul al tarifului reglementat pentru serviciile prestate de operator participanţilor la pieţele centralizate de energie electrică şi de certificate verzi.

Art. 2

Metodologia are în vedere următoarele obiective:

a) promovarea unor practici eficiente de operare;

b) folosirea eficientă a resurselor;

c) îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor prestate;

d) viabilitatea financiară şi dezvoltarea operatorului.

Art. 3

Metoda prin care se stabileşte tariful reglementat pentru serviciile prestate de operator participanţilor la pieţele centralizate de energie electrică şi de certificate verzi este de tipul „cost+“, venitul reglementat reprezentând suma dintre costurile totale justificate şi o cotă rezonabilă de profit, calculată ca procent din aceste costuri.

CAPITOLUL II – Domeniu de aplicare

Art. 4

(1) Metodologia se aplică pentru stabilirea tarifului practicat de operator pentru activităţile desfăşurate pe următoarele pieţe centralizate:

a) piaţa centralizată pentru ziua următoare;

b) piaţa centralizată intrazilnică;

c) piaţa centralizată a contractelor bilaterale;

d) piaţa centralizată a contractelor bilaterale cu negociere continuă;

e) piaţa centralizată de certificate verzi;

f) piaţa contractelor bilaterale de certificate verzi;

g) piaţa de energie electrică pentru clienţii finali mari;

h) piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică;

i) alte pieţe centralizate din sectorul energiei electrice stabilite de legislaţia primară şi/sau secundară din sectorul energiei electrice şi reglementate ulterior aprobării prezentei metodologii.

(2) Prezenta metodologie nu se aplică la:

– stabilirea tarifelor pentru operarea pieţei centralizate de alocare a capacităţilor de interconexiune, a pieţei centralizate de echilibrare şi a pieţei centralizate de servicii tehnologice de sistem;

– stabilirea tarifului pentru activităţile operatorului aferente platformei de tranzacţionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi pieţei centralizate de gaze naturale.