În Monitorul Oficial nr. 563 din 4 septembrie a.c. a fost publicată Hotărârea nr. 24/2013 a Autorității de Supraveghere Financiară pentru aprobarea Normei nr. 5/2013 referitoare la Orientările ESMA privind derogările pentru activităţile de formator de piaţă şi operaţiunile de pe piaţa primară.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Nou! Din 2 septembrie, clientii Legalis 2.0 pot accesa noul modul Dreptul UE si CEDO


Extras din norme:

Derogări pentru activităţile de formator de piaţă şi operaţiunile de pe piaţa primară conform Regulamentului (UE) nr. 236/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului privind vânzarea în lipsă şi anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit

I.Domeniu de aplicare

1. Prezentul ghid se aplică firmelor de investiţii, instituţiilor de credit, entităţilor din ţări terţe, firmelor menţionate la articolul 2 alineatul (1) litera (l) din Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind pieţele instrumentelor financiare (MiFID).

2. Prezentul ghid se aplică în legătură cu notificarea privind derogarea pentru activităţile de formator de piaţă şi pentru dealerul primar autorizat conform articolului 17 din Regulamentul (UE) nr. 236/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului privind vânzarea în lipsă şi anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit („Regulamentul“).

II.Definiţii

SEE: Spaţiul Economic European

Regulamentul ESMA: Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorităţii europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE şi de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei

MiFID: Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind pieţele instrumentelor financiare

III.Scop

3. Scopul prezentului ghid este:

– să vină în sprijinul entităţii notificatoare în procesul de notificare, specificând şi descriind conţinutul notificării scrise şi furnizând un formular standard de notificare;

– să creeze o procedură comună de transmitere a formularului de notificare, de evaluare a eligibilităţii activităţilor entităţii notificatoare pentru derogare şi de monitorizare a condiţiilor de eligibilitate după ce se beneficiază de derogare.

IV.Obligaţii de conformare şi de raportare

Statutul ghidului

4. Prezentul document este un ghid publicat în temeiul articolului 16 din Regulamentul ESMA. În conformitate cu articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul ESMA, autorităţile competente şi participanţii la pieţele financiare trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a respecta aceste ghiduri şi recomandări.

5. Autorităţile competente cărora li se aplică ghidul trebuie să se conformeze acestuia, încorporându-l în practicile lor de supraveghere, inclusiv în cazurile în care anumite orientări din cadrul documentului vizează în principal participanţii la pieţele financiare.

Obligaţii de raportare

6. Autorităţile competente cărora li se aplică prezentul ghid trebuie să notifice ESMA dacă se conformează sau intenţionează să se conformeze ghidului, menţionând motivele neconformităţii, în termen de două luni de la publicare. Formularul standard de notificare este disponibil pe site-ul ESMA.

7. Participanţii la pieţele financiare nu au obligaţia de raportare.