În data de 11 august a.c. va intra în vigoare noul Regulament de aplicare a Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995  aprobat prin Ordinul nr. 2.333/C/2013 al Ministerului Justiţiei, publicat în Monitorul Oficial nr. 479, partea I, din 1 august 2013.

La data intrării în vigoare a acestui ordin se abrogă Ordinul ministrului justiţiei nr. 710/C/1995 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 176 din 8 august 1995, cu modificările şi completările ulterioare.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


În extras:

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 1

Activitatea notarială pe teritoriul României se îndeplineşte de notarii publici numiţi în funcţie de către ministrul justiţiei, în condiţiile Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările ulterioare, denumită în continuare lege, şi ale prezentului regulament.

Art. 2

(1) În afara graniţelor României, activităţile notariale prevăzute de legislaţia în vigoare pot fi îndeplinite numai de persoanele cu atribuţii în acest sens din cadrul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare ale României, precum şi de comandanţii navelor şi aeronavelor sub pavilion românesc.

(2) Secretarii consiliilor locale ale comunelor şi oraşelor unde nu funcţionează birouri notariale sau sedii secundare ale acestora pot legaliza copii de pe înscrisurile prezentate de părţi, cu excepţia înscrisurilor sub semnătură privată, atribuţie ce nu poate fi delegată altei persoane.

Art. 3

Prin activitate notarială se înţelege totalitatea actelor, procedurilor şi consultaţiilor îndeplinite de notarul public în exercitarea funcţiei, date în competenţa sa prin lege.

CAPITOLUL II
Competenţa notarilor publici

Art. 4

(1) Notarul public îndeplineşte activităţile notariale prevăzute la art. 12 şi 13 din lege, precum şi activităţile date în competenţa sa prin alte acte normative.

(2) Notarul public are competenţă generală, cu excepţiile prevăzute la art. 15 din lege.

CAPITOLUL III
Organizarea activităţii notarilor publici

SECŢIUNEA 1
Dobândirea calităţii de notar public

SUBSECŢIUNEA 1
Dobândirea calităţii de notar public ca urmare a efectuării stagiului şi promovării examenului de notar public pentru notarii stagiari

Art. 5

(1) Poate deveni notar stagiar persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:

a) are cetăţenia română, a unui stat membru al Uniunii Europene, a unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau a Confederaţiei Elveţiene şi are domiciliul ori, după caz, reşedinţa obişnuită în România, dovadă care se face cu acte eliberate de autorităţile române competente;

b) are capacitatea de exerciţiu deplină, dovadă care se face printr-o declaraţie autentică a persoanei, din care să rezulte că nu a pierdut şi nu i-a fost restrânsă capacitatea de exerciţiu;

c) este licenţiat în drept, dovadă care se face cu diploma de licenţă obţinută în România ori, în cazul obţinerii în altă ţară, echivalată sau recunoscută de autorităţile române;

d) nu are antecedente penale rezultate ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori a săvârşirii cu intenţie a unei alte infracţiuni, dovadă care se face cu certificatul de cazier judiciar sau echivalentul acestuia, eliberat de autoritatea competentă din statul ori, după caz, statele al cărui/căror cetăţean este;

e) se bucură de o bună reputaţie, constatată în condiţiile stabilite prin statut, dovedită cu scrisoare de recomandare, de regulă, de la angajator, organizaţia profesională, universităţi, instituţii sau altele asemenea, precum şi cu certificat de cazier fiscal ori echivalentul acestuia, eliberat de autoritatea competentă din statul ori, după caz, statele al cărui/căror cetăţean este;

f) cunoaşte limba română, dovadă ce se face prin atestatul de cunoaştere a limbii române. Cunoaşterea limbii române se prezumă la persoanele cu cetăţenie română;

g) este apt din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei, dovadă care se face cu certificatul medical eliberat de comisia de examinare medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraţilor asistenţi şi personalului asimilat acestora, precum şi a candidaţilor pentru admiterea în magistratură;

h) promovează examenul sau concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar, dovadă care se face prin hotărâre a Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, denumită în continuare Uniunea, de validare a rezultatelor examenului sau concursului.

(2) La cererea de înscriere se va ataşa şi dovada plăţii taxelor stabilite pentru înscrierea la examen sau la concurs.

(3) În toate cazurile în care, potrivit legii, există obligaţia îndeplinirii condiţiei prevăzute la art. 22 lit. g) din lege, competenţa de a efectua examinarea medicală aparţine Comisiei de examinare medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraţilor asistenţi şi personalului asimilat acestora, precum şi a candidaţilor pentru admiterea în magistratură.

Art. 6

(1) Colegiile directoare ale Camerelor Notarilor Publici, denumite în continuare Camere, organizează anual, simultan şi într-o zi lucrătoare examenul sau concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar, pe posturile vacante stabilite de către acestea în condiţiile legii. Data examenului sau concursului se stabileşte de către preşedintele Uniunii.

(2) Examenul sau concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar se validează de către Consiliul Uniunii, la propunerea Colegiului director al Camerei. În cazul invalidării examenului sau concursului, Camera va organiza, pe cheltuiala sa, un nou concurs ori examen pentru aceiaşi candidaţi, care nu vor mai achita o altă taxă de participare. În acest caz, preşedintele comisiei de examinare va fi un membru al Consiliului Uniunii, altul decât reprezentantul Camerei organizatoare în Consiliul Uniunii.

(3) Procedura de organizare şi desfăşurare a concursului sau examenului pentru dobândirea calităţii de notar stagiar, componenţa, numărul şi modul de constituire a comisiilor se stabilesc de către Consiliul Uniunii prin regulament.

(4) Numirea membrilor comisiilor se face de către Colegiul director al fiecărei Camere, potrivit regulamentului aprobat de către Consiliul Uniunii, cu excepţia cazului în care se invalidează examenul sau concursul, situaţie în care membrii comisiilor vor fi desemnaţi, în condiţiile regulamentului, de către Consiliul Uniunii.

(5) Tematica şi bibliografia de examen sau de concurs se aprobă de către Consiliul Uniunii şi se publică pe site-ul Uniunii până cel târziu la data de 1 iunie a fiecărui an calendaristic.

Art. 7

Colegiul director al Camerei stabileşte, pentru Camera respectivă, până la data de 31 martie a fiecărui an calendaristic, numărul de locuri destinate examenului sau concursului pentru dobândirea calităţii de notar stagiar. Numărul total de locuri se stabileşte de către Consiliul Uniunii.