În Monitorul Oficial nr. 466 din 26 iulie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 703/2013 al ministrului Agriculturii si Dezvoltării Rurale privind aprobarea condiţiilor în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiare bancare şi nebancare şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în baza adeverinţelor eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


In cadrul condiţiilor în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiare bancare şi nebancare şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în baza adeverinţelor eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură se arata:

1. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va încheia convenţii cu instituţiile finanţatoare interesate pentru creditarea beneficiarilor plăţilor derulate prin APIA, în baza adeverinţelor eliberate de către această instituţie, dacă acestea vor îndeplini următoarele condiţii:

A. Vor face dovada:

a) că numărul de sucursale şi agenţii ale instituţiilor finanţatoare acoperă cel puţin 30% din numărul total al judeţelor ţării;

b) că au acordat în perioada 2008–2012 credite beneficiarilor axei I – Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier, anexei III – Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale şi axei IV – Leader din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Instituţiile finanţatoare care solicită APIA încheierea de convenţii pentru creditarea beneficiarilor plăţilor derulate prin APIA vor face dovada respectării cerinţelor de la pct. 1 pe baza declaraţiei pe propria răspundere semnate de reprezentanţii legali.

B. Vor accepta introducerea în convenţie a obligativităţii respectării următoarelor niveluri ale costurilor aferente acordării creditelor atât pentru beneficiarii plăţilor directe eliberate de această instituţie, cât şi pentru beneficiarii axelor I, III şi IV din PNDR:

Dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi (APIA):

RON – ROBOR 6M + maximum 4%

Dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi [Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)]:

RON – ROBOR 6M + maximum 4,5%

Comisioanele aferente creditului în limita de 1%

2. APIA poate încheia convenţii şi cu instituţiile finanţatoare care nu pot face dovada respectării cerinţelor de la pct. 1 lit. A, dar care oferă condiţii de creditare sub nivelul celor de la pct. 2 B şi acceptă ca oferta să fie înscrisă în convenţie.

3. APIA va încheia acte adiţionale la toate convenţiile încheiate cu instituţiile finanţatoare pentru creditarea beneficiarilor în baza adeverinţelor emise de această instituţie şi aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului ordin, în care vor introduce prevederile pct. 1 lit. B.

4. Pentru informare publică, pe site-ul APIA, APDRP şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va fi postată o listă cu instituţiile finanţatoare care au încheiate convenţii în condiţiile prezentului ordin.

5. În convenţiile încheiate între APIA şi instituţiile finanţatoare interesate în creditarea beneficiarilor plăţilor derulate prin APIA va fi inclusă o clauză în care instituţiile finanţatoare se obligă să notifice, în format electronic, MADR pe adresa de e-mail cabinet. irimescu@madr.ro, în fiecare zi de miercuri, pentru săptămâna anterioară, cu privire la valoarea creditelor aprobate pentru beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pe fiecare măsură în parte din program (121, 123, 312, 313 etc.) pentru finanţarea proiectelor de investiţii cofinanţate din fonduri europene.