Din punct de vedere al modului de solutionare a laturii civile, dispozitiile art. 348 C.proc.pen. prevad ca instanta de judecata are obligatia de a se pronunta asupra laturii civile, chiar daca nu exista constituire de parte civila, dar cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa sau in toate celelalte situatii numai cu privire la restituirea lucrului, desfiintarea totala sau partiala a unui inscris si restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii.

In aceste conditii, pronuntarea de catre instanta penala in mod obligatoriu asupra restabilirii situatiei anterioare face ca rezolvarea litigiului sa aiba loc in procesul penal astfel incat partea nu isi mai poate manifesta dreptul de optiune in alegerea caii penale sau a celei civile.

Prevederile art. 20 C.proc.pen. permit totusi, in conditiile alin. (2) si (3), ca partea sa se poata adresa cu actiune la instanta civila doar daca se constata din probe noi ca paguba si daunele morale nu au fost integral reparate sau pentru repararea pagubelor materiale si a daunelor morale care s-au nascut ori s-au descoperit dupa pronuntarea hotararii penale de prima instanta.

In ceea ce priveste raportul dintre cele doua actiuni (civila si penala), in conformitate cu prevederile art. 19 alin. (2) C.proc.pen., daca exista deja un proces in fata instantei civile, acesta se suspenda pana la rezolvarea definitiva a cauzei penale.

Din punct de vedere a autoritatii de lucru judecat, asa cum stabileste art. 22 C.proc.pen., hotararea definitiva a instantei penale are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile care judeca actiunea civila cu privire la existenta faptei, persoana care a savarsit fapta, vinovatia acesteia.

In ceea ce priveste infractiunile analizate, in practica instantele de judecata s-au confruntat cu problema restabilirii situatiei anterioare in cazul infractiunilor de , cand se manifesta interferenta dintre domeniul dreptului penal si acela al dreptului civil.

Atunci cand prin solutia penala s-a dispus si restabilirea situatiei anterioare se mentine si posibilitatea introducerii unei actiuni posesorii in complangere, intrucat instanta penala nu poate statua asupra calitatii posesiei, cu precizarea ca pe calea acestei actiuni nu se poate obtine si repunerea in posesie, in conditiile in care instanta penala a dispus aceasta anterior.

Daca faptele de tulburare nu sunt prin ele insele, fiind doar conexe cu alte , desi persoana vatamata exercita actiunea civila in procesul penal, ea poate formula o actiune in reintegrare, care se va solutiona de instanta civila, fara aplicarea regulii conform careia penalul tine loc civilului.

Daca insa repararea patrimoniala a prejudiciului a fost realizata, partea nu mai poate solicita pe calea unei actiuni posesorii, ca o cerere accesorie si repararea pagubelor cauzate prin fapta de tulburare de posesie.

Sursa: www.infolegal.ro Detalii suplimentare ale articolului