A fost publicat in M. Of. 698/2011 Ordinul 3.194/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (307) „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata“, precum si pentru stabilirea modalitatii de plata a acestor sume.
A fost abrogat Ordinul Nr. 2.691/2010.


MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ

ORDIN Nr. 3.194/2011

pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (307) „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată“, precum şi pentru stabilirea modalităţii de plată a acestor sume

M.Of. nr. 698 din 3.10.2011

În temeiul art. 12 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 5 alin. (4), art. 128 alin. (7), art. 152 alin. (7) şi art. 1563 alin. (8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, al pct. 6 alin. (10) şi pct. 61 alin. (9) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 228 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

Art. 1
Se aprobă modelul şi conţinutul formularului (307) „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată“, cod 14.13.01.02/t.a., prevăzut în anexa nr. 1 *) .

Art. 2
Formularul prevăzut la art. 1 se completează şi se depune conform instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 3
Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de arhivare a formularului prevăzut la art. 1 sunt stabilite în anexa nr. 3.

Art. 4
Suma reprezentând taxa pe valoarea adăugată de plată la bugetul de stat, rezultată ca urmare a ajustărilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, va fi achitată de beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, după caz, la bugetul de stat, potrivit reglementărilor legale în vigoare, în lei, în numerar, prin decontare bancară sau prin mandat poştal, în contul 20.10.01.01.05 „TVA de plată la bugetul de stat, rezultată ca urmare a ajustărilor“, deschis la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscală sau cu codul numeric personal al plătitorului, după caz.

Art. 5
Anexele nr. 1–3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 6
Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezintă trimiteri la titlul VI „Taxa pe valoarea adăugată“ din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, iar referirile la normele metodologice reprezintă trimiteri la Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 7
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.691/2010 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (307) „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată“, precum şi pentru stabilirea modalităţii de plată a acestor sume, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 786 din 24 noiembrie 2010.

Art. 8
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 9
Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală de tehnologia informaţiei, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, precum şi direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Sorin Blejnar

ANEXA Nr. 1
Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată

ANEXA Nr. 2
Instrucţiuni de completare a formularului (307) „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată“
Declaraţia privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, denumită în continuare declaraţie, se completează şi se depune de către:

– persoana impozabilă, beneficiară a transferului de active prevăzut la art. 128 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal , în calitate de succesor al cedentului în ceea ce priveşte ajustarea dreptului de deducere, dacă nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal şi nici nu se înregistrează în scopuri de TVA ca urmare a transferului;

– locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA a locatarului/utilizatorului în baza prevederilor art. 152 alin. (7) din Codul fiscal.

Declaraţia se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care are loc transferul de active/transferul dreptului de proprietate asupra activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, la organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana impozabilă, beneficiară a transferului de active, sau locatarul/utilizatorul activelor achiziţionate printr-un contract de leasing îşi are domiciliul fiscal sau în a cărui evidenţă aceasta/acesta se află înregistrat(ă) ca plătitor de impozite şi taxe, astfel:

– direct sau prin împuternicit, la registratură; sau

– la poştă, prin scrisoare recomandată.

Persoanele obligate să depună declaraţia trebuie să achite, până la data la care au obligaţia depunerii acestei declaraţii, în baza prevederilor art. 157 din Codul fiscal, taxa de plată la bugetul de stat, potrivit reglementărilor legale în vigoare, în lei, în numerar, prin decontare bancară sau prin mandat poştal, în contul 20.10.01.01.05 „TVA de plată la bugetul de stat, rezultată ca urmare a ajustărilor“, deschis la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscală sau cu codul numeric personal al plătitorului, după caz.

Declaraţia se completează de către contribuabil sau de către împuternicit, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect toate datele prevăzute de formular.

Perioada de raportare se completează cu anul şi luna în care a avut loc transferul de active, respectiv transferul dreptului de proprietate asupra activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, în condiţiile art. 128 alin. (7) din Codul fiscal şi ale pct. 61 alin. (9) din normele metodologice.

I. Felul declaraţiei

Declaraţia depusă iniţial se rectifică prin depunerea unei noi declaraţii, pe acelaşi format, bifând căsuţa corespunzătoare de pe formular.

ATENŢIE! Rectificarea nu este posibilă pentru perioade fiscale care au fost supuse inspecţiei fiscale sau pentru care este în curs de derulare o inspecţie fiscală.

II. Date de identificare a persoanei impozabile

1. Denumire/Nume, prenume – se înscrie, după caz, denumirea persoanei juridice, asociaţiei sau a entităţii fără personalitate juridică ori numele şi prenumele persoanei fizice, după caz, beneficiare a transferului de active, respectiv a locatarului/utilizatorului activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing.

2. Cod de identificare fiscală – se completează astfel:

– contribuabilii persoane juridice, cu excepţia comercianţilor, asociaţiile sau alte entităţi fără personalitate juridică înscriu codul de înregistrare fiscală;

– comercianţii, inclusiv sucursalele comercianţilor care au sediul principal al comerţului în străinătate, înscriu codul unic de înregistrare;

– contribuabilii persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere înscriu codul de înregistrare fiscală;

– persoanele fizice înscriu codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;

– persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal înscriu numărul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Înscrierea cifrelor în casetă se face cu aliniere la dreapta.

3. Domiciliul fiscal – se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei impozabile, beneficiare a transferului, respectiv locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing.

III. Date privind obligaţia de plată

Se completează cu datele de identificare a persoanei impozabile cedente, de la care au fost preluate total sau parţial activele, sau a finanţatorului activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, respectiv denumirea/numele şi prenumele şi codul de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (dacă este cazul).

Se declară, de asemenea, suma reprezentând taxa pe valoarea adăugată de plată la bugetul de stat, rezultată ca urmare a ajustărilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161, după caz, din Codul fiscal şi pct. 61 alin. (9) din normele metodologice.

În ipoteza în care se declară taxa pe valoarea adăugată rezultată din transferul de active de la mai mulţi cedenţi, se completează totalul taxei pe valoarea adăugată de plată, în lei.

Suma se declară în lei şi se plăteşte până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii în care are loc transferul de active sau până la data de 25 a lunii următoare celei în care a intervenit transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor achiziţionate printr-un contract de leasing.

ANEXA Nr. 3
Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de arhivare ale formularului (307) „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată“
1. Denumirea formularului: „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată“

2. Cod: 14.13.01.02/t.a.

3. Format: A4/t1

4. Caracteristicile de tipărire:

– pe o singură faţă;

– se poate utiliza echipament informatic pentru editare.

5. Se utilizează la:

– declararea sumei reprezentând taxa pe valoarea adăugată de plată la bugetul de stat de către persoana impozabilă, neînregistrată în scopuri de TVA, beneficiară a transferului parţial sau total de active, sumă rezultată ca urmare a ajustărilor TVA conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161, după caz, din Codul fiscal;

– declararea sumei reprezentând taxa pe valoarea adăugată de plată la bugetul de stat de către locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după scoaterea sa din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, conform pct. 61 alin. (9) din normele metodologice.

6. Se întocmeşte: în două exemplare de către persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, beneficiare ale transferului de active, respectiv de către locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing, dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după scoaterea sa din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.

7. Circulă:

– originalul la organul fiscal;

– copia la contribuabil.

8. Se arhivează: la dosarul fiscal al contribuabilului.

*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.