Recurs.  Neacordarea cheltuielilor de judecata de catre instanta de apel. Lipsa inscrisurilor doveditoare. Consecinte.


art. 274 C.proc.civ.

Potrivit art. 274 alin. (1) C.proc.civ., partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere să plătească cheltuielile de judecată. În speţa pendinte, instanţa de apel a respins calea de atac promovată de reclamanţi, iar pârâţii prin apărător au solicitat obligarea acestora la plata cheltuielilor de judecată. Numai că, pentru a fi admis petitul referitor la cheltuieli de judecată nu este suficient ca acestea să fie solicitate, ci trebuie să fie şi însoţite de dovezi în acest sens.


Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, Decizia nr. 218 din 11 martie 2010

Prin decizia nr. 218/11. 03.2010 Curtea de Apel Ploieşti, Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie a respins recursul declarat de pârâţii G.A. şi G.L. împotriva deciziei civile nr. 720/02.12.2009 pronunţată de Tribunalul Prahova, în contradictoriu cu reclamanţii G.V. şi G.G., ca nefondat.

Pentru a pronunţa această hotărâre instanţa de recurs a reţinut că, potrivit art. 274 alin. (1) C.proc.civ., partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere să plătească cheltuielile de judecată.

În speţa pendinte instanţa de apel a respins calea de atac promovată de reclamanţi, iar pârâţii prin apărător au solicitat obligarea acestora la plata cheltuielilor de judecată. Numai că, pentru a fi admis petitul referitor la cheltuieli de judecată nu este suficient ca acestea să fie solicitate, ci trebuie să fie şi însoţite de dovezi în acest sens. În cauza de faţă chitanţa privind plata onorariului de avocat de către intimaţii pârâţi, recurenţi în prezenta fază procesuală a fost depusă după pronunţare, aşa cum rezultă din menţiunile exprese de pe aceasta. Într-o atare situaţie, în mod legal prima instanţă a respins cererea de acordare a cheltuielilor de judecată, reţinând că nu s-a depus dovada acestora. Lipsa de diligenţă a intimaţilor pârâţi sau a apărătorului acestora de a depune la dosar înscrisul doveditor nu poate afecta legalitatea hotărârii atacate în ceea ce priveşte modul de soluţionare a capătului de cerere având ca obiect cheltuielile de judecată. Pe de altă parte, împrejurarea că pe chitanţă este menţionat numărul de ordine al dosarului de pe lista de şedinţă nu face dovada că la momentul pronunţării chitanţa s-a aflat la dosar.

Pentru toate motivele arătate, apreciind criticile recurenţilor nefondate şi având în vedere dispoziţiile art. 312 alin. (1) C.proc.civ., Curtea a respins recursul ca nefondat.


In Biblioteca destinata informarii juridice online Legalis 2.0 puteti accesa si jurisprudenta publicata in revistele Buletinul Curtilor de Apel, Buletinul Casatiei.  Perioada de testare este gratuita timp de 14 zile.