In M.Of. 429/2011 a fost publicata Legea 106/2011 pentru modificarea si completarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Aceasta aduce o serie de prevederi noi in ceea ce priveste contractul de ucenicie, obligatiile angajatorului si ucenicului, precum si posibilitatea angajatorului de a primi o suma de bani.

Legea 106/2011 instituie obligaţia angajatorului de a desemna un coordonator de ucenicie pentru formarea profesională a ucenicului realizată în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă. Coordonatorul de ucenicie poate fi un salariat al angajatorului sau un întreprinzător persoană fizică, în condiţiile legii.

Noua lege mai prevede şi faptul că încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncă se fac în condiţiile respectării reglementărilor Legii 53/2003 – Codul muncii, republicată, referitoare la ucenicie şi la contractul individual de muncă.

Legea 106/2011 dispune ca, anterior începerii activităţii, contractul de ucenicie la locul de muncă să fie înregistrat şi în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.

Noul act normativ mai aduce modificări şi în ceea ce priveşte elementele obligatorii ale contactului de ucenicie. Astfel, pe lângă elementele obligatorii ale contractului individual de muncă, contractul de ucenicie la locul de muncă cuprinde şi clauze cu privire la:

• calificarea pe care urmează să o dobândească ucenicul;

• numele coordonatorului de ucenicie şi calificarea acestuia;

• locul/locurile în care se desfăşoară activitatea de formare profesională;

• durata necesară pregătirii teoretice şi practice prin ucenicie la locul de muncă;

• alte clauze potrivit legii.

Prin derogare de la prevederile OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, poate încheia contracte de ucenicie la locul de muncă şi:

• persoana fizică autorizată, dacă face dovada că prestează de cel puţin un an activitatea pentru care a fost autorizată;

• întreprinderea familială, prin reprezentantul acesteia, dacă face dovada că prestează de cel puţin un an activitatea pentru care s-a constituit ca întreprindere familială.

În aceste cazuri, persoana fizică autorizată şi întreprinderea familială pot organiza ucenicie la locul de muncă pentru maximum 3 ucenici care se pregătesc concomitent şi numai pentru nivelul 1 de calificare, potrivit dispoziţiilor legale, iar persoana fizică autorizată sau, după caz, reprezentantul desemnat al întreprinderii familiale are în acelaşi timp şi calitatea de coordonator de ucenicie.

În ceea ce priveşte durata contractului de ucenicie la locul de muncă, aceasta nu poate fi mai mare de 3 ani şi nici mai mică de 12 luni, Legea 106/2011 instituind şi obligaţia angajatorului de a asigura ucenicului accesul la pregătire teoretică şi practică, precum şi toate condiţiile necesare formării.

De asemenea, se introduce un nou articol în textul de lege, art. 161, conţinând obligaţiile ucenicului:

a) de a se forma profesional în scopul obţinerii Certificatului de competenţe profesionale, corespunzător tuturor competenţelor profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificări, în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională;

b) de a participa la procesul de evaluare şi de a depune toate diligentele necesare în vederea obţinerii certificatului.

Una dintre cele mai importante modificări aduse legii priveşte posibilitatea angajatorului de a primi o sumă de bani de la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru acel ucenic. Astfel, se prevede că angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, conform prezentei legi, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Aceste prevederi nu sunt aplicabile în următoarele cazuri:

• pe perioada de probă prevăzută în cuprinsul contractului de ucenicie la locul de muncă;

• pe perioada în care raporturile de muncă sunt suspendate;

• pe perioada de prelungire a contractului de ucenicie.

Suma se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului.

De asemenea, se instituie şi o sancţiune pentru situaţia în care ucenicul nu obţine nici a doua oară Certificatul de competenţe profesionale. În aceste cazuri, angajatorul este obligat să restituie, în totalitate, agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru respectivul ucenic, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României, în vigoare la data primirii celei de-a doua decizii a Comisiei de evaluare, eliberată potrivit legii.

Angajatorul este obligat să restituie agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României pentru respectivul ucenic şi în situaţia în care contractul de ucenicie la locul de muncă încetează anterior datei prevăzute în contract, dacă încetarea acestuia a avut loc din unul din următoarele motive:

• ca urmare a acordului părţilor;

• a urmare a constatării nulităţii absolute a contractului;

• pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Pentru sumele restituite, angajatorul are drept de regres împotriva ucenicului care, cu rea-credinţă sau din neglijenţă, nu îşi îndeplineşte obligaţia de diligenţă în obţinerea certificatului.

Legea 106/2011 instituie şi o contravenţie sancţionată cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 3, art. 4 alin. (3), art. 5 alin. (1), (2) şi (4), art. 6 alin. (2) şi (3), art. 7 alin. (1), (2), (4)-(6), art. 9, art. 10, art. 15 alin. (2) şi art. 16 din Legea 279/2005.

Noile dispoziţii intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.