Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenda totala de 16,7 milioane lei (echivalentul a aproximativ 4 milioane euro) companiile SC Interfruct SRL, SC Albinuta Shops SRL si SC Profi Rom Food SRL pentru fixarea preturilor de vanzare cu amanuntul a legumelor si fructelor.

în urma investigaţiei declanşată în octombrie 2009, autoritatea de concurenţă a constatat că cele trei companii au încheiat o înţelegere prin care furnizorul Interfruct stabilea preţurile de vânzare la raft a legumelor şi fructelor comercializate prin magazinele din reţeaua Profi din Bucureşti, aparţinând detailiştilor SC Albinuţa Shops srl si SC Profi Rom Food srl.

„înţelegerile privind fixarea preţurilor reprezintă o serioasă abatere de la principiul liberei concurenţe pe piaţă. Practic, prin această înţelegere Albinuţa Shops şi Profi Rom Food nu au avut posibiliatea de a reduce preţurile de revânzarea a legumelor şi fructelor, ceea ce ar fi fost în beneficiul consumatorilor” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

înţelegerea dintre Interfruct şi Profi s-a derulat pe o perioadă de un an, iar cea dintre Interfruct şi Albinuta pe o perioadă de 2 ani şi au avut ca obiect legumele şi fructele proaspete, cu excepţia bananelor.
Consiliul Concurenţei a decis sancţionarea cu amendă a părţilor implicate, astfel: SC Interfruct SRL cu 1,8 milioane lei (aproximativ 400.000 euro), SC Albinuţa Shops SRL cu 2,6 milioane lei (aproximativ 600.000 euro) şi SC Profi Rom Food SRL cu 12,3 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro).

Reamintim că, atât SC Profi Rom Food SRL, cât şi SC Albinuţa Shops SRL desfăşurau activităţi pe piaţa de vânzare cu amănuntul pentru bunuri de consum zilnic. în anul 2007, SC Albinuţa Shops SRL a fost achiziţionată de SC Profi Rom Food SRL. în 2010, compania SC Profi Rom Food SRL a fost, la rândul ei, achiziţionată de Polish Gamma Group S.ar.l. din Luxemburg.

Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul instituţiei, www.consiliulconcurentei.ro şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în termen de 30 de zile de la comunicare.