Joi 14 aprilie 2011 presedintele Traian Basescu a semnat decretul promulgarea Legii privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Adoptata in Parlament la sfarsitul lunii martie, Legea zilierilor a starnit numeroase controverse.

In data de 31.03.2011 senatorul doljean, domnul Mario Ovidiu Oprea afirma intr-o conferinta de presa:

„…Putini au inteles la ce se refera această lege sau poate ca nici nu au apucat sa afle de aparitia acesteia. In opinia mea, Legea zilierilor e legea de care Guvernul trebuia să se ferească cel mai mult, pentru a diminua munca la negru. Ori, din acest moment, in care avem această lege, oficializarea muncii la negru devine o formalitate….” (extras din site-ul cvlpress)

Pe de alta parte in discursul premierului, sustinut in Parlament la dezbaterea Motiunii de cenzură initiate ca urmare a angajării răspunderii Guvernului asupra Codului Muncii (16.03.2011), as-a metionat:

„….Incă o data subliniez, renuntati la intoxicarile pe care le-ati facut inducand opinia publica in eroare cu privire la modificarile Codului Muncii. In încheiere, vreau să mai spun un singur lucru: acest cod al muncii va aduce, impreuna cu Legea zilierilor, sute de mii de locuri in economia romanească.