Discutată si evocata inca de la sfarsitul anilor 1970, aderarea a devenit un principiu consacrat in Tratatul privind Uniunea Europeana si o obligatie legala, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie 2009. Pe data de 18 martie 2011 a fost adoptat draftul acordului privind aderarea Uniunii Europene la Conventia europeana a drepturilor omului.

Aderarea Uniunii Europene la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 constituie un pas important în dezvoltarea protecţiei drepturilor fundamentale în Europa.

În conformitate cu art. 6 alin. (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană: „Uniunea aderă la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Competenţele Uniunii, astfel cum sunt definite în tratate, nu sunt modificate de aceasta aderare”.

Protocolul nr. 14 la Convenţie, adoptat în 2004 şi intrat în vigoare la 1 iunie 2010, modifică art. 59 al Convenţiei, în aşa fel încât UE să poată adera la aceasta.

Raportul explicativ la proiectul de acord privind aderarea UE la Convenţie conţine argumente privind nevoia pentru un acord de aderare, precum şi o expunere a principalelor etape în pregătirea Acordului de Aderare. Cea mai mare parte a Raportului este dedicată observaţiilor cu privire la prevederile relevante ale Acordului:

– dispoziţii generale şi domeniul de aplicare a aderării;

– procedura în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului;

– probleme instituţionale şi financiare;

– diverse şi dispoziţii finale.

Sursa: Legalis