In M. O. 217/2011 a fost publicata OUG 31/2011 privind interzicerea achizitionarii de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora utilizate in activitatea feroviara.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 31/2011

privind interzicerea achiziţionării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară

M.Of. nr. 217 din 30.03.2011

Având în vedere:

– numărul mare al cazurilor de furturi de materiale şi componente ale infrastructurii feroviare şi degradările aduse instalaţiilor ca urmare a furturilor;

– periclitarea siguranţei circulaţiei trenurilor şi, implicit, amplificarea premiselor producerii unor evenimente cu consecinţe deosebit de grave;

– riscul de a nu se putea asigura condiţiile de siguranţă a circulaţiei trenurilor la viteza de 160 km/oră pe tronsoanele de cale ferată reabilitate, din cauza furtului echipamentelor speciale, crescând în aceeaşi măsură şi valoarea pagubelor,

toate acestea constituind o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată,

se impune adoptarea de urgenţă a unui act normativ prin care să se interzică achiziţionarea de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară, de tipul şinei de cale ferată, pieselor aparatelor de cale, materialului mărunt de cale, contraşinelor, ecliselor, părţilor componente ale instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei, cablurilor de semnalizare şi telecomunicaţii.

Neadoptarea acestei măsuri ar conduce la consecinţe imediate, şi anume afectarea gravă a siguranţei circulaţiei, amplificarea premiselor producerii unor evenimente feroviare cu consecinţe deosebit de grave, crearea de perturbaţii majore în circulaţia şi manevra trenurilor.

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. 1

(1) Se interzice pe o perioadă de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă achiziţionarea de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară, de tipul şinei de cale ferată, pieselor aparatelor de cale, materialului mărunt de cale, contraşinelor, ecliselor, părţilor componente ale instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei, cablurilor de semnalizare şi telecomunicaţii feroviare, componentelor instalaţiilor de electrificare feroviare, componentelor materialului rulant şi altele asemenea.

(2) Nerespectarea obligaţiei prevăzute la alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.

(3) În cazul în care contravenţia prevăzută la alin. (2) a fost săvârşită de către operatorul economic care realizează activităţi de colectare a deşeurilor industriale reciclabile, se aplică şi sancţiunea complementară a anulării autorizaţiei de colectare.

(4) Constatarea contravenţiei prevăzute la alin. (2) şi aplicarea sancţiunilor se fac de persoanele împuternicite în acest sens prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

(5) Contravenientul are obligaţia de a achita, pe lângă amenda contravenţională, şi un tarif cu titlu de tarif de despăgubire, în cuantum egal cu valoarea elementelor feroviare în cauză, menţionate la alin. (1), şi a manoperei aferente.

(6) Agentul constatator va menţiona în procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi contravaloarea despăgubirii şi modul de achitare a acesteia. Despăgubirea se va achita în lei, în contul Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.“ – S.A., Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători“ – S.A. sau al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă“ – S.A., după caz, şi va reveni acesteia ca venit extrabugetar. Sumele încasate vor fi folosite numai în activitatea de reparaţii, modernizare şi investiţii în infrastructură feroviară sau material rulant, după caz.

(7) Contravenţiilor prevăzute la alin. (2) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

(8) Prelungirea termenului prevăzut la alin. (1) se poate face prin hotărâre a Guvernului.

Art. 2

Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la 10 zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor şi infrastructurii,

Anca Daniela Boagiu

Ministrul mediului şi pădurilor,

László Borbély

Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,

Ion Ariton

Ministrul finanţelor publice,

Gheorghe Ialomiţianu