Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul DNA se dau cateva detalii despre seminarul organizat in perioada 17 – 18 martie, „Justitia si societatea civila”

Un seminar având ca temă „Justiţia şi societatea civilă” a fost organizat în zilele de 17-18 martie 2011 la Sinaia, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A) în parteneriat cu „Iniţiativa pentru o Justiţie curată”. La eveniment au participat magistraţi şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale din România cu activitate legată de sistemul judiciar.
Reuniunea menţionată a fost organizată luând în considerare prevederile H.G. 1346/2007 privind aprobarea Planului de acţiune pentru îndeplinirea condiţiilor din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare care impune organizarea anuală a unei mese rotunde cu societatea civilă, pentru discutarea rezultatelor obţinute de D.N.A în combaterea corupţiei la nivel înalt.
Dezbaterile au avut ca punct de pornire datele şi concluziile cuprinse în raportul de activitate al DNA pe anul 2010, acoperind însă şi alte subiecte de actualitate pentru activitatea specialiştilor în dreptul penal, cum ar fi problematica şi tratarea judiciară a cauzelor de fraudă şi corupţie în achiziţiile publice.
Cu referire la cauzele penale care suscită atenţia deosebită a opiniei publice ca urmare a notorietăţii persoanelor cercetate sau judecate, au fost luate în discuţie împrejurările în care magistraţii devin ţinta unor acuzaţii publice, consecinţele unor asemenea acţiuni asupra atitudinii magistratului vizat, precum şi felul în care instituţiile abilitate utilizează mijloacele legale de apărare a imaginii, reputaţiei profesionale sau independenţei magistratului. Modificările recente aduse Codului de reglementare a conţinutului audiovizual cu referire la cauzele judiciare aflate în curs de cercetare sau judecare au fost scoase în evidenţă de Gelu Trandafir, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, iar magistratul francez Frederic Teillet, consilier al ministrului Justiţiei din România a prezentat succint evoluţia relaţiei media/magistraţi în Franţa, plasând într-un context mai larg dezbaterea respectivă.

La eveniment au participat, ca reprezentanţi ai sistemului judiciar: judecător Rodica Aida Popa – vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procuror Tiberiu Mihail Niţu – prim adjunct al Procurorului General al Parchetului pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecător Alexandru Şerban – vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M), procuror Oana Andrea Schmidt Hăineală– membru al C.S.M, procuror Valentin Şelaru – consilier al procurorul general al României, Daniel Morar – procuror şef al D.N.A, Laura Oprean – procuror şef adjunct D.N.A., alţi reprezentanţi ai D.N.A. şi ai parchetelor din cadrul Ministerului Public, precum şi judecători din cadrul unor curţi de apel şi tribunale. Din partea societăţii civile au participat reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice, Societăţii Academice din România, Active Watch şi Freedom House România. La eveniment au participat, de asemenea, experţi din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene din România, ai Ambasadelor Franţei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Sursa: DNA