Noile norme europene care reglementeaza drepturile de proprietate in cazul cuplurilor internationale vor consolida securitatea juridica si vor reduce costurile si durata procedurilor care trebuie indeplinite in eventualitatea unui divort sau a unei separari.

Numarul europenilor care isi aleg parteneri de alta nationalitate este in crestere. De asemenea, exista cupluri formate din parteneri provenind din aceeasi tara, dar care traiesc in strainatate, uneori chiar in tari diferite. Aceste cupluri internationale reprezentau, in 2007, 13 % din totalul casatoriilor incheiate in UE.

In caz de divort, separare sau deces al unuia dintre soti, incepe o adevarata bajbaiala prin hatisul legislativ pentru impartirea bunurilor, adesea aflate in mai multe tari. Ce legislatie se aplica? Cea a tarii de resedinta, a tarii de origine, sau legislatia tarii in care se afla bunul in cauza? Carei instante trebuie sa i se adreseze partile implicate? Se estimeaza ca aceste proceduri complexe se ridica la 1,15 miliarde de euro anual.

Comisia a propus adoptarea unor noi norme care sa aduca unele clarificari si sa determine reducerea costurilor, dar care sa si impiedice situatia in care unul dintre parteneri ar putea sa profite de legislatia unei tari, in defavoarea celuilalt.

Aceste dispozitii vizeaza atat cuplurile casatorite cat si parteneriatele inregistrate, recunoscute in treisprezece state membre. In 2007, in Uniunea Europeana, s-au incheiat aproape 41 000 de parteneriate intre cupluri internationale.

In curand, cuplurile care divorteaza vor putea sa aleaga tara a carei legislatie va reglementa impartirea bunurilor, precum si instanta competenta. In caz de dezacord, legislatia si instanta vor fi desemnate dupa anumite criterii care permit stabilirea tarii cu care sotii au legaturile cele mai stranse. In cazul parteneriatului inregistrat, se va aplica legislatia tarii in care a fost incheiat, iar cuplul va putea sa isi aleaga instanta. Si aici vor exista criterii menite sa faciliteze luarea unei decizii, in caz de dezacord intre parteneri.

Anul trecut, UE a adoptat norme care permit cuplurilor transnationale sa aleaga legislatia nationala aplicabila divortului. Acest text, care nu acopera insa aspectele patrimoniale, a fost adoptat de paisprezece state membre.

Sursa: Infolegal