Comisia Europeana a lansat, joi, 3 martie, o consultare publica care vizeaza simplificarea formalitatilor si conditiilor necesare pentru inmatricularea autovehiculelor pe teritoriul Uniunii Europene.

Initiativa face parte din setul de actiuni cuprinse in Raportul pe tema Actului privind Piata Unica pe 2010 si va servi drept baza pentru o noua initiativa legislativa, ce va fi lansata de Comisia Europeana (COM) pe parcursul acestui an.

Consultarea vizeaza identificarea problemelor care pot aparea atunci cand cetatenii europeni sau companiile doresc sa inmatriculeze autovehicule in alte state UE decat cele de resedinta sau autovehicule aduse din alte state europene decat cele de resedinta si reducerea costurilor si timpului consumat pentru astfel de demersuri.

COM precizeaza ca, atunci cand cetatenii si companiile europene cumpara sau transfera autovehicule in alte state membre ale UE, se confrunta frecvent cu numeroase formalitati de re-inmatriculare, birocratie si chiar plata dubla a taxelor de inmatriculare, toate acestea din cauza faptului ca legislatiile nationale in acest domeniu nu sunt armonizate si aplicate intr-un mod coordonat.

Totodata, Comisia doreste sa colecteze, prin consultarea lansata joi, opiniile cetatenilor si ale celorlalti actori implicati in inmatricularea autovehiculelor, dar si sa contureze noi actiuni care sa duca la inlaturarea obstacolelor birocratice existente in acest domeniu si care impiedica libera miscare a bunurilor si serviciilor in UE.

Partile interesate sunt invitate sa isi transmita contributiile, online, pana la data de 26 mai 2011.

Sursa: Infolegal