Publicata in M. Of. 146/2011,  HG 133/2011 produce modificari in HG 475/2007 privind aprobarea Planului national de cercetare-dezvoltare si inovare II, pentru perioada 2007–2013 la artticolele: Art. 2, Art. 4, Art. 6, Art. 7, Art. 8, Art. 10, ANEXA Nr. 1.

 Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie

Va prezentam modificarile produse in HG 475/2007 assa cum pot fi acestea vizualizate in Biblioteca juridica online Legalis 2.0:

HG 475/ 2007  …..Art. 2
(1) Programele componente ale Planului naţional II sunt următoarele:

a)Resurse umane, pentru creşterea numărului de cercetători, îmbunătăţirea performanţelor acestora şi creşterea atractivităţii carierei în cercetare;

a)Resurse umane, pentru creşterea numărului de cercetători, îmbunătăţirea performanţelor acestora, atragerea în România a cercetătorilor din afara graniţelor ţării şi creşterea atractivităţii carierei în cercetare;

b)Capacităţi, pentru a permite cercetătorilor să lucreze utilizând aparatură performantă, să beneficieze de managementul adecvat şi să menţină o relaţie permanentă cu nevoile socioeconomice;

c)Idei, pentru dezvoltarea cunoaşterii, avându-se în vedere importanţa cercetării fundamentale şi faptul că ea asigură o bază solidă cercetării aplicative şi dezvoltării tehnologice, atât prin idei, cât şi prin capacitatea de formare a personalului cu calificare înaltă, necesar acestor activităţi;

d)Parteneriate în domeniile prioritare, pentru crearea condiţiilor pentru o mai bună colaborare între diferitele entităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare, operatori economici şi/sau unităţi ale administraţiei publice, cu scopul de a oferi soluţii la probleme identificate în cadrul următoarelor direcţii de cercetare:

1. tehnologia informaţiei şi comunicaţii;

2. energie;

3. mediu;

4. sănătate;

5. agricultură, siguranţă şi securitate alimentară;

6. biotehnologii;

7. materiale, procese şi produse inovative;

8. spaţiu şi securitate;

9. cercetare socioeconomică şi umanistă;

e)Inovare, pentru susţinerea proiectelor de cercetare precompetitivă şi/sau competitivă, iniţiate de operatori economici şi realizate în colaborare cu entităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare, precum şi dezvoltarea infrastructurii de inovare;

f)Susţinerea performanţei instituţionale, pentru a permite, prin mecanisme bazate pe competiţie, entităţilor de cercetare performante, publice sau nonprofit, să-şi implementeze strategiile proprii de dezvoltare, în acord cu Strategia naţională de cercetare-dezvoltare şi inovare.

modificat de
Hotărâre nr. 133/2011 – privind modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare din 16 februarie 2011, M. Of. 146/2011;

….”

HG 475/ 2007  ….. Art. 4
(1) Suma maximă alocată de la bugetul de stat pentru finanţarea Planului naţional II este de 15.000 milioane lei, repartizată pe programele componente şi domenii prioritare, conform prevederilor anexei nr. 2.

(2) Suma stabilită potrivit prevederilor alin. (1) reprezintă plafon de angajare a fondurilor bugetare pentru programele componente ale Planului naţional II în perioada 2007–2013.

(3) Plafoanele de angajare a fondurilor bugetare pe programele componente şi domeniile prioritare ale Planului naţional II, pe perioade multianuale, se stabilesc prin decizie a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

(3) Plafoanele de angajare a fondurilor bugetare pe programele componente ale Planului naţional II, pe subprograme, domenii prioritare şi domenii ştiinţifice, după caz, pe perioade multianuale, se stabilesc prin decizie a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

(4) Bugetele anuale de plăţi se stabilesc prin decizie a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, în acord cu prevederile alin. (3) şi cu respectarea limitelor de cheltuieli stabilite cu această destinaţie prin legile bugetare anuale.

(5) Plăţile aferente angajamentelor asumate pe durata aprobată â Planului naţional II pot fi eşalonate şi după această perioadă, până la finalizarea tuturor acţiunilor cuprinse în plan, cel mai târziu în anul 2015.

modificat de
Hotărâre nr. 133/2011 – privind modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare din 16 februarie 2011, M. Of. 146/2011;

…..”

HG 475/ 2007  ….. Art. 6
(1) Conducerea programelor cuprinse în Planul naţional II se realizează în sistem descentralizat de către Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

(2) În baza caracterului de recurenţă al contractului încheiat de către A.N.C.S. cu instituţia prevăzută la alin. (1), aceasta dobândeşte calitatea de autoritate contractantă pentru sumele alocate din bugetul de stat pentru finanţarea de proiecte.

(3) Conducerea programelor cuprinse în Planul naţional II se realizează în coordonarea ştiinţifică a următoarelor consilii ştiinţifice:

a) programele Resurse umane, Idei şi Capacităţi sunt coordonate de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice;

b) programele Parteneriate în domeniile prioritare şi Inovare sunt coordonate de către Consiliul Naţional pentru Dezvoltare şi Inovare;

c) programul Susţinerea performanţei instituţionale este coordonat de către Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare.“

modificat de
Hotărâre nr. 133/2011 – privind modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare din 16 februarie 2011, M. Of. 146/2011;

….”

HG 475/ 2007  …… Art. 7
În cazul existenţei unor contracte de finanţare încheiate în condiţiile legii, din bugetul programului, pe baza prevederilor acestora se vor stabili:

a) perioade ştiinţifice şi tehnice, prevăzute în instrumentele de planificare şi programare;

b) posibilităţi de efectuare a unor plăţi în avans pentru realizarea activităţilor contractate pe durata unui an bugetar, în limită de până la 30% din valoarea anuală a programului/proiectului prevăzută în contract, precum şi modalităţile de decontare a cheltuielilor după încheierea fiecărei perioade de raportare ştiinţifică şi tehnică şi cele de efectuare a plăţilor.

b) posibilităţile de efectuare a unor plăţi în avans pentru realizarea activităţilor contractate, conform legii, precum şi modalităţile de decontare a cheltuielilor după încheierea fiecărei perioade de raportare ştiinţifică şi tehnică şi cele de efectuare a plăţilor.

modificat de
Hotărâre nr. 133/2011 – privind modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare din 16 februarie 2011, M. Of. 146/2011;

Hotărâre nr. 705/2008 – pentru modificarea art. 7 lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 475/2007 privind aprobarea Planului naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare II, pentru perioada 2007–2013 din 2 iulie 2008, M. Of. 521/2008;
…… ”

HG 475/ 2007  ….. Art. 8
(1) Sumele alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea Planului naţional II şi a programelor componente se repartizează astfel:

a) minimum 95% pentru finanţarea activităţilor de derulare a proiectelor selectate, în scopul realizării obiectivelor planului.

Finanţarea se realizează prin contracte de finanţare, având ca obiect finanţarea realizării activităţilor din cadrul proiectului.

b) maximum 5% pentru conducerea Planului naţional II şi a programelor componente.

(2) Pentru conducerea Planului naţional II, A.N.C.S. efectuează cheltuieli pentru:

a) promovarea la nivel naţional şi regional a Planului naţional II şi a programelor componente, prin editarea de materiale promoţionale, publicitate, organizarea şi/sau participarea la seminarii dedicate, sesiuni de instruire a evaluatorilor şi altele asemenea;

b) tariful aferent serviciilor specifice necesare conducerii programelor componente realizate de către instituţiile şi unităţile stabilite la art. 6 alin. (1);

c) participarea la acţiuni şi activităţi organizate de Comisia Europeană şi statele membre, care sunt în acord cu scopul şi obiectivele Planului naţional II şi ale programelor componente, în conformitate cu reglementările legale în vigoare;

d) servicii de consultanţă, expertiză, asistenţă tehnică şi dotări independente necesare pentru coordonarea şi controlul implementării programelor componente şi evaluarea Planului naţional II.

(3) Prin decizie a preşedintelui A.N.C.S. se stabilesc modalităţile de plată şi cuantumurile sumelor reprezentând indemnizaţii, cheltuieli de diurnă şi transport, precum şi alte cheltuieli necesare pentru activităţile de evaluare independentă realizate de experţii individuali, inclusiv din străinătate, utilizaţi de A.N.C.S. sau de instituţiile şi unităţile care asigură conducerea programelor componente, în condiţiile legii.

(4) Selecţia experţilor individuali se face, conform principiilor şi procedurilor de bună practică utilizate la nivel internaţional, de A.N.C.S. sau de instituţiile şi unităţile care asigură conducerea programelor componente, din rândul persoanelor cuprinse în Registrul de experţi evaluatori înfiinţat şi administrat de A.N.C.S..

(4) Pentru evaluarea proiectelor şi a programelor se utilizează experţi recunoscuţi pe plan internaţional. Ponderea experţilor din străinătate, selectaţi din celelalte state membre ale Uniunii Europene sau din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, este de cel puţin 50% pentru fiecare proiect şi program, cu excepţia proiectelor din domenii ştiinţifice cu specific românesc, a proiectelor care solicită o finanţare mai mică de echivalentul în lei a 20.000 euro şi a cazurilor în care cel puţin 50% din bugetul proiectului evaluat este cofinanţat în bani de către persoane de drept privat. Selecţia acestor experţi se face conform principiilor şi procedurilor de bună practică utilizate la nivel internaţional.

(5) Anual, A.N.C.S. va face publică lista cuprinzând numele experţilor folosiţi în anul precedent pe fiecare program component.

(5) Anual, fiecare conducător de program face publică, pe site-ul web propriu, lista cuprinzând numele experţilor folosiţi pentru evaluarea proiectelor de la competiţiile din anul precedent, inclusiv pentru fiecare expert folosit, numărul de proiecte evaluate. Lista experţilor folosiţi pentru evaluarea programelor se publică pe site-ul web al A.N.C.S.

(6) Cheltuielile eligibile care pot fi angajate din bugetul alocat proiectelor finanţate în cadrul programelor componente ale Planului naţional II respectă reglementările în vigoare privind stabilirea categoriilor de cheltuieli pentru activităţi de cercetare-dezvoltare şi de stimulare a inovării, finanţate de la bugetul de stat.

modificat de
Hotărâre nr. 133/2011 – privind modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare din 16 februarie 2011, M. Of. 146/2011;
…… ”

HG 475/ 2007  ……. Art. 10

(1) Contractarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea proiectelor realizate în cadrul programelor din Planul naţional II se realizează conform prevederilor prezentei hotărâri, completate cu prevederile Normelor metodologice privind contractarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi a acţiunilor cuprinse în Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.265/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) În cazul în care, ca urmare a reducerii bugetului alocat A.N.C.S. faţă de nivelul prevăzut la data contractării proiectelor, finanţarea proiectelor contractate nu poate fi asigurată la nivelul prevăzut iniţial, selecţia proiectelor care continuă să fie finanţate şi redimensionarea bugetelor se fac conform unei metodologii stabilite prin pachetele de informaţii ale competiţiilor în urma cărora au fost contractate proiectele, în funcţie de unul sau mai multe din următoarele criterii:

a) punctajul obţinut în urma evaluării iniţiale din cadrul competiţiei de proiecte;

b) rezultatele obţinute în cadrul proiectului, în cazul în care proiectul se derulează de peste 18 luni.

modificat de
Hotărâre nr. 133/2011 – privind modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare din 16 februarie 2011, M. Of. 146/2011;

…..”

Modificarile produse in ANEXA pot fi vizualizate prin crearea unui cont GRATUIT in Biblioteca Juridica online Legalis 2.0.

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie