Aproximativ 900 de plicuri cu etnobotanice si sume de bani au fost ridicate de politistii de combaterea criminalitatii organizate din Iasi, in urma unor controale si perchezitii la societati care comercializau substante si produse cu efecte psihoactive. Doua persoane au fost retinute pentru 24 de ore, iar cinci sunt cercetate in stare de libertate, pentru trafic de droguri de risc si mare risc.

Politisti ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi si ai Inspectoratului de Politie Judetean Iasi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.OT. – Serviciul Teritorial Iasi, au efectuat perchezitii si controale la 11 puncte de lucru apartinand societatilor comerciale din municipiul Iasi, specializate in comercializarea substantelor si produselor noi cu efecte psihoactive, precum si la doua locuinte apartinand administratorilor a doua societati comerciale.

La actiuni au participat si specialisti din cadrul Garzii Financiare Iasi, Directiei Sanitar – Veterinare si Siguranta Alimentelor Iasi, Directiei de Sanatate Publica Iasi, Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Iasi si ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi.

S-au efectuat sase perchezitii la puncte de lucru a doua societati comerciale si la domiciliile administratorilor acestora, fiind ridicate, in vederea examinarii la Laboratorul de Analiza si Profil al Drogurilor din cadrul B.C.C.O. Iasi, 882 plicuri cu produse etnobotanice, 4.880 de euro, 4.900 de lei si 6 telefoane mobile.

Au fost intocmite cinci dosare penale pentru comiterea infractiunilor de trafic de droguri de risc si de mare risc, fapte prevazute si pedepsite de art. 2 al. 1 si 2 din Legea 143/ 2000 modificata, fiind aduse pentru cercetari opt persoane.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi au inceput urmarirea penala fata de sapte persoane, din cercetarile efectuate rezultand ca acestia, din 2010 pana in prezent, au comercializat prin intermediul societatilor, produse din categoria substantelor etnobotanice, la diferiti clienti de pe raza municipiului Iasi, unele din acestea fiind listate in anexele de la Legea 143/ 2000.

In urma examinarii in laborator (pana in prezent) a unei parti din substantele ridicate, s-a stabilit ca unele din ele contin droguri de mare risc prevazute in Anexa 1 din Legea 143/ 2000.

In baza probatoriului administrat in cauza, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus retinerea pentru 24 ore a suspectilor I.G.B., de 21 de ani si I.I.G., de 28 de ani, din Iasi, care urmeaza a fi prezentati in cursul acestei zile Tribunalului Iasi, cu propunerea de arestare preventiva, iar fata de ceilalti suspecti s-a dispus cercetarea in stare de libertate.

Sursa: MAI