Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si managerul de tara al Bancii Mondiale, Francois Rantrua, au sustinut marti, 08 februarie 2011, o conferinta de presa avand ca tema progresele inregistrate in derularea Proiectului ‘Reforma Sistemului Judiciar’. La conferinta a participat si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava.

‘La momentul preluării mandatului, în 2008, fuseseră angajaţi doar 1,29% din banii alocaţi. În cei doi ani care se scurseseră de la data semnării acordului de împrumut se semnaseră 2 contracte de achiziţie de bunuri şi 12 contracte pentru achiziţia de servicii de consultanţă. Pot spune acum că, la 31 decembrie 2010 au fost încheiate 46 de contracte – 70% din totalul de contracte prevăzute în proiect. Dintre acestea, 12 sunt contracte de lucrări care au vizat îmbunătăţirea infrastructurii instanţelor – cinci au fost finalizate, iar alte cinci sunt programate pentru a fi finalizate în 2011. Suma angajată a crescut de aproape 28 de ori la peste 50 de milioane de Euro. Acordul de extindere a perioadei de împrumut până la 31 martie 2013 ne va permite să ne atingem obiectivele asumate. În acelaşi timp, pentru 2011 cele mai importante componente vor fi demararea lucrărilor la Palatul de justiţie din Iaşi, sediu nou, la Tribunalul Sibiu şi Palatul de Justiţie Oradea – reabilitare extindere şi amenajare – şi tribunalul Cluj – extindere. De asemenea, este foarte important pentru 2011 să începem implementarea unui soft de ultimă generaţie care permite managementul resurselor într-un sistem integrat MJ -CSM – Ministerul Public – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei – Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În mod firesc, nu vom putea avea rezultate deosebite decât printr-o bună colaborare cu CSM şi având în continuare întregul suport al Băncii Mondiale’, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

La rândul său, managerul de ţară al Băncii Mondiale, François Rantrua, a apreciat eforturile depuse în ultimii ani de reprezentanţii MJ pentru implementarea Programului, rezultatele obţinute fiind din ce în ce mai vizibile, ceea ce a condus şi la creşterea calificativului acordat proiectul ‘Reforma Sistemului Judiciar’ la ‘satisfăcător’.

‘Când am sosit în România în urmă cu un an, unul dintre principalele mele obiective a fost îmbunătăţirea calităţii portofoliului Băncii; la acea vreme proiectul ‘Judicial Reform’ era unul cu calificativ nesatisfăcător. După un an, mă bucur să constat că s-a îmbunătăţit calitatea portofoliului în ansamblu, iar proiectul ‘Judicial Reform’ este proiectul care s-a îmbunătăţit cel mai mult’, a declarat managerul de ţară al Băncii Mondiale.

Sursa: MJ