Reprezentanti ai Ministerului Muncii afirma ca nu au verificat anul acesta niciuna dintre cele 420 de unitati protejate, asa cum sunt numite firmele in care 30% dintre angajati ar trebui sa fie persoane dizabilitati, desi aceasta obligatie, ca si aplicarea amenzilor contraventionale care ajung pana la 25.000 de lei, este stipulata de lege, cazand in sarcina institutiei cu atributii de control din subordine.

Oficialii Directiei pentru Persoanele cu Handicap din minister sustin ca „din analiza raportului de activitate al unitatilor protejate autorizate pe anul 2010, a rezultat faptul ca dintre cele 420 de unitati protejate autorizate, care aveau obligatia sa transmita pana la 31.01.2010 raportul de activitate pe anul 2009, pentru 21 unitati protejate a fost retrasa autorizatia pe motivul neprezentarii raportului de activitate”.

In plus, „pentru 3 unitati protejate a fost retrasa autorizatia, pe motivul nerespectarii prevederilor legale”, fara a mentiona insa ce prevederi au fost incalcate. Adica, in scripte, mai putin de 6% dintre aceste mici afaceri au probleme.

Miza este mare, avand in vedere ca aceste unitati protejate beneficiaza de scutiri de la plata unor taxe fiscale care au reusit sa bage in faliment sute de mii de firme in acesti ani de criza. Astfel, legea persoanelor cu handicap prevede ca, pentru a deveni unitate protejata, este obligatoriu ca 30% din personalul angajat sa fie angajati cu dizabilitati.

Sursa: Evz