Consiliul Superior al Magistraturii, garant al independentei justitiei, avand in vedere derularea evenimentelor si a dezbaterilor publice din ultimele zile privind cauza aflata pe rolul Tribunalului Arges, respectiv Curtii de Apel Pitesti, informeaza ca la data de 31.01.2011 s-a sesizat din oficiu in legatura cu apararea independentei si impartialitatii judecătorilor si procurorilor implicati in instrumentarea si solutionarea cauzei.

Ca urmare, CSM, prin Preşedinte, a solicitat Inspecţiei Judiciare să efectueze în cel mai scurt timp verificările prevăzute de legile organizării judiciare având la bază afirmaţiile, actele şi faptele actorilor publici ce s-au referit public la cauza ce-l priveşte pe d-nul Constantin Nicolescu – faţă de care s-a solicitat de către procurori arestarea preventivă într-o cauză în care are calitatea de inculpat.

Rezultatul verificărilor Inspecţiei urmează a fi supuse analizei Plenului CSM şi comunicate sistemului judiciar şi opiniei publice.

În acest context, solicitarea Ministrului Justiţiei formulată la data de 01.02.2011, în calitatea sa de membru de drept al CSM, se înscrie în demersul iniţiat deja de CSM.

Cu această ocazie, ţinând cont că dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Piteşti nu este soluţionat la această dată, recursul urmând a fi soluţionat mâine, 03.02.2011, Preşedintele CSM cheamă din nou la calm şi echilibru forţele politice şi le solicită să respecte independenţa judecătorilor şi procurorilor în dezbaterile şi acţiunile publice pentru a nu influenţa în niciun fel actul de justiţie. Aceasta este de altfel o îndatorire legală, art. 2 alin. 4 din Legea nr. 303/2004 prevăzând expres că orice persoană, organizaţie, autoritate sau instituţie este datoare să respecte independenţa judecătorilor şi procurorilor.

Sursa: CSM