Politistii si procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat cinci perchezitii domiciliare in judetul Bacau, pentru documentarea activitatii infractionale a unor persoane suspectate de exploatarea prin munca in Spania a unor cetateni. Politistii au ridicat in vederea cercetarilor mai multe inscrisuri si acte de stare civila.

In urma activitatilor de cercetare efectuate cu privire la un grup de persoane expoatate prin munca in Spania, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bacau, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacau, au efectuat, la data de 26 ianuarie a.c., cinci perchezitii domiciliare in judetul Bacau, la locuintele unor suspecti.

Astfel, au fost identificati trei barbati cu varste cuprinse intre 34 de ani si 50 de ani, toti din judetul Bacau, despre care existau indicii ca ar fi desfasurat activitati de recrutare de persoane in vederea exploatarii lor prin munca in strainatate.

Din cercetari s-a stabilit ca in perioada 2009-2010, mai multe persoane din mediul rural, cu situatii materiale precare, au fost recrutate prin promisiuni mincinoase si transportate in Spania. Victimelor li se promiteau contracte de munca legale si bine platite in Spania, in domeniul agricol.

La destinatie, victimele erau cazate in padure, in corturi, deposedate de documentele de identitate si obligate sa lucreze pentru traficanti. Banii obtinuti pentru munca prestata erau retinuti de traficanti in contul unor datorii fictive. Muncitorii erau nevoiti sa consume alimente expirate care proveneau de la containerele unor hipermarket-uri.

In urma efectuarii perchezitiilor, in locuinta unui suspect au fost identificati doi tineri cu varste de 18 si 27 de ani, care erau exploatati prin munca pe plan local si urmau sa fie transportati in Spania, in acelasi scop infractional.

Din acelasi imobil au fost ridicate in vederea cercetarilor mai multe inscrisuri si acte de stare civila.

Procurorii au dispus retinerea lui C.N., de 34 de ani, pentru 24 de ore, pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane. Astazi, Tribunalul Bacau a emis pe numele lui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Fata de C.M., de 50 de ani, s-a luat masura interzicerii de a parasi tara iar fata de C.G., de 48 de ani, se continua cercetarile in stare de libertate.

Sursa: Politia Romana