Legea nr. 183/2010 a eliminat obligativitatea parcurgerii tentativei de conciliere in litigiile de munca, cu exceptia cazurilor in care se intentioneaza contestarea unui contract de munca „autentificat”.

Asadar, excluzand contractele de munca autentificate (cand, in situatia unui litigiu de munca, lucratorul este obligat sa realizeze in prealabil tentativa de conciliere in fata comisiei care a autentificat anterior respectivul contract de munca), lucratorii se pot adresa direct instantei de judecata pentru a intenta proces impotriva angajatorului, in vederea acordarii drepturilor cuvenite.

In acelasi timp, inainte de a se adresa instantei, lucratorul are posibilitatea de a recurge la forma de solutionare a litigiului pe cale amiabila pe care o considera cea mai potrivita, putand opta pentru realizarea:

– Tentativei de conciliere in fata Comisiei de Conciliere din cadrul Directiei Provinciale de Munca;
– Tentativei de conciliere sindicala;
– Arbitrajului:
– Arbitraj realizat de catre Comisia de Conciliere din cadrul Directiei Provinciale de Munca,
– Arbitraj prevazut in Contractul Colectiv de Munca,
– Colegiul de conciliere si arbitraj pe cale amiabila,
– Clauza de arbitraj.
– Tentativei de conciliere efectuate in cadrul Comisiei de Autentificare a Contractelor de Munca;
– Concilierii monocratice.

Lucratorul poate solicita demararea tentativei facultative de conciliere, direct sau cu ajutorul unei organizatii sindicale.

1. Tentativa de conciliere facultativa in fata Comisiei de Conciliere din cadrul Directiei Provinciale de Munca

Cererea pentru demararea tentativei facultative de conciliere semnata de catre solicitant, trebuie depusa fie direct de catre persoana interesata, fie trebuie transmisa prin recomandata cu confirmare de primire atat Comisiei de Conciliere din cadrul Directiei Provinciale de Munca / Comisiei de autentificare (in cazul contractelor de munca autentificate), cat si celeilalte parti implicate (de regula angajatorul). Este exclusa transmiterea prin fax a cererii.

Cererea trebuie sa contina o serie de elemente:

• Numele, prenumele, adresa de resedinta a solicitantului si a celeilalte parti (daca cealalta parte este o persoana juridica, este necesar sa se indice denumirea firmei, precum si adresa sediului legal);
• Locul unde s-a desfasurat raportul de munca sau unde se afla firma sau filiala acesteia in cadrul careia lucratorul si-a desfasurat activitatea;
• Adresa unde trebuie transmise comunicarile;
• Prezentarea faptelor si a revendicarilor ce stau la baza cererii.

Cealalta parte in litigiul de munca are urmatoarele posibilitati:
• Sa accepte procedura de conciliere;
• Sa nu accepte procedura de conciliere. In aceasta situatie oricare dintre parti poate sesiza instanta de judecata.

2. Tentativa de conciliere sindicala

O procedura alternativa pentru solutionarea litigiului de munca o reprezinta realizarea tentativei de conciliere sindicala.

Procesul verbal redactat in urma obtinerii unei solutionari amiabile in cadru sindical, trebuie semnat de catre angajator, lucrator, precum si de catre reprezentantii sindicali care au asistat partile. Organizatia sindicala trebuie sa depuna procesul verbal semnat, la Directia Provinciala de Munca. Directorul sau persoana delegata de acesta, dupa ce va confirma autenticitatea documentului, va trebui sa il depusa la Registratura Tribunalului competent teritorial. Judecatorul, la randul sau, in urma primirii unei cereri din partea partii interesate, va confirma legalitatea formala a procesului verbal de conciliere, conferindu-i valoare executorie, prin decret judecatoresc.

3.Arbitrajul

In orice etapa a tentativei de conciliere intr-un litigiu de munca, partile se pot adresa unor arbitri / colegiu de arbitraj pentru obtinerea unei solutionari pe cale arbitrala.

3.A. Arbitraj realizat de catre Comisia de Conciliere din cadrul Directiei Provinciale de Munca

Conform paragrafului 1, art. 412 din Codul de Procedura Civila, Comisia de Conciliere poate fi transformata in Colegiu de arbitraj, mandatat sa solutioneze litigiul si sa emita o sentinta arbitrala in acest sens.

Sentinta arbitrala va avea putere de lege pentru partile implicate (conform art. 1372 din Codul Civil) si nu poate fi dizolvata decat de comun acord sau din motive stabilite prin Lege. Aceasta nu va putea produce efecte fata de terti. Sentinta arbitrala poate fi atacata la Tribunal in termen de 30 de zile, de la notificare.

Sentinta arbitrala poate fi declarata executorie de catre Tribunal, la cererea uneia dintre parti, daca:

1. sentinta nu a fost atacata in termenul legal;
2. a fost respinsa actiunea de atac a sentintei;
3. partile au declarat in scris ca accepta sentinta arbitrala.

3.B. Arbitraj prevazut in Contractul Colectiv de Munca

Litigiile de munca pot fi solutionate prin modalitati prevazute de contractele colective de munca aplicabile (daca acestea contin astfel de posibilitati). In practica, contractele colective pot prevedea comisii „ad hoc” carora lucratorii sau angajatorii li se pot adresa pentru a incerca solutionarea amiabila sau arbitrala a litigiului de munca.

3.C.Colegiul de conciliere si arbitraj pe cale amiabila

O modalitate alternativa este reprezentata de Colegiul de conciliere si arbitraj pe cale amiabila. Noul colegiu este format din: reprezentantul fiecareia dintre parti si un al treilea membru, cu functia de presedinte. Cel de-al treilea membru este ales de comun acord de catre arbitrii celor doua parti din randul profesorilor universitari din domeniul stiintelor juridice sau ai avocatilor admisi sa pledeze in fata Curtii de Casatie.

4. Tentativa de conciliere obligatorie efectuata in cadrul Comisiei de Autentificare a Contractelor de Munca

In cazul litigiilor de munca, in situatia existentei unui contract de munca autentificat, exista obligativitatea realizarii tentativei de conciliere in fata comisiei care a adoptat decizia de autentificare. In situatia in care tentativa de conciliere esueaza, oricare dintre parti se poate adresa instantei de judecata, pentru solutionarea litigiului de munca.

5. Concilierea monocratica

In vederea solutionarii litigiului de munca prin parcurgerea concilierii monocratice, solicitantul (lucratorul, avocatul sau sau organizatia sindicala care il reprezinta pe acesta) sau un inspector al Ministerului Muncii, poate solicita Directiei Provinciale de Munca demararea respectivei proceduri.

Pentru demararea procedurii de conciliere monocratica, este necesar:

– Sa existe elemente pentru o solutionare pe cale amiabila;
– Sa nu existe nici o constatare a unui incalcari a normelor in domeniu;
– Sa nu existe probleme de natura penala;
– Lucratorul sa isi dea acordul pentru derularea respectivei proceduri.

Concilierea monocratica nu se poate realiza, in situatia contractelor de munca autentificate.

Tentativa de conciliere monocratica este realizata de un functionar monocratic (angajat al Directiei Provinciale de Munca). Partile pot fi asistate sau reprezentate de profesionisti care au fost mandatati special in acest sens.

Sursa: Infolegal