Sindicatele si patronatele au facut front comun si au propus un Cod al Muncii mai de stanga.

Sindicatele si patronatele au facut front comun si au depus ieri la Guvern un proiect de Cod al Muncii care este mai de stanga decat cel actual. Patronatele au fost de acord cu toate dorintele sindicatelor si au respins formula de Cod a Executivului, care le aducea nenumarate avantaje.

Presedinţii celor patru patronate „care au tradat interesele oamenilor de afaceri”, cum spune Florin Costache, presedinte al Patronatului National Roman, isi justifica apropierea de sindicate prin dorinta de pace sociala. „Ne dorim un Cod al Muncii echitabil”, spune Vasile Turcu, presedinte CONPIROM. „Cat timp salariatii vor fi multumiti, vor fi si responsabili, si cu sufletul alaturi de firma”, detaliaza el.

In interiorul patronatelor care s-au aliat cu sindicatele se prefigureaza deja scandaluri si divorturi. Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale din Industria Usoara, este profund nemultumita de modificarile adoptate de echipa sindicate – patronate. Federatia este inscrisa in UGIR 1903, organizatie aflata acum de partea salariatilor. „Domnul Coraci trebuia sa se duca la negocieri cu propunerile noastre, nu cu ce are dansul in cap. O sa analizam luni ce vom face, dar n-am cum sa fiu multumita de ce spuneti ca se afla in proiectul depus la Guvern”.

Cezar Coraci, presedinte UGIR 1903, considera ca propunerea comuna a patronatelor si sindicatelor va evita transformarea Romaniei intr-o nouă Grecie: „Fara acest compromis iese toata lumea in strada. Nu vrem greve si crize sociale. Noi stim cat sa intindem coarda!”.

Sursa: Adevarul