Majoritatea primariilor au mentinut impozitele pe locuinte, terenuri si masini la nivelul perceput in 2010, crescand doar impozitele pe proprietatile multiple si cele pe masini de mare capacitate cilindrica.

Dupa o majorare semnificativa, cu 20% in 2010 fata de 2009, taxele si impozitele locale – pe case, terenuri si autovehicule – au ramas inghetate in 2011. Astfel, daca anul trecut ati platit in medie 90-120 de lei pentru un apartament cu doua camere, respectiv 55-80 de lei pentru un autoturism Logan, si in 2011 va fi la fel, cu o bonificatie de 10% daca veti reusi sa achitati integral aceste impozite pana la data de 31 martie. Aceasta bonificatie era de 7% anul trecut. De asemenea, in cazul in care nu doriti sa platiti anticipat si integral impozitele si taxele locale, acestea pot fi achitate in doua transe egale, la termenele scadente de 31 martie si 30 septembrie, cu conditia ca suma totala de plata sa fie mai mare de 50 de lei. In schimb, cei care detin doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta si posesorii de autovehicule cu capacitate de peste 2.000 de centimetri cubi vor plati ceva mai mult.Persoanele care au in posesie o singura locuinta nu au de ce sa-si faca probleme, deoarece impozitul nu se modifica. Pentru a doua proprietate, insa, impozitul creste cu 65% fata de nivelul de baza, dupa o taxa suplimentara de 15%, in 2010. A treia locuinta va fi suprataxata cu 150%, fata de 50% anul trecut. Iar cei care au cinci case si peste vor plati un impozit cu 300% mai mare pentru restul imobilelor.

Un al doilea apartament din aceeasi categorie (doua camere, zona semicentrala), apartinand aceluiasi proprietar, va fi taxat cu 155 de lei, iar un al treilea – cu 235 de lei. La calculul impozitului pe cladiri se au in vedere mai multe elemente printre care zona in care se afla cladirea, suprafata acesteia, anul constructiei, materialele din care este construit si instalatiile cu care este echipata.

Sursa: Infolegal