Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a lansat în dezbatere publică un nou proiect de ordonanta care prevede obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna in sezonul rece si estimeaza ca statul va incasa TVA de 445 milioane euro din vanzarile de cauciucuri.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a prezentat în luna noiembrie un proiect potrivit căruia posesorii tuturor categoriilor de vehicule vor fi obligaţi să echpeze maşinile cu anvelope de iarnă, prevedere la care s-a renunţat ulterior, iar măsura a rămas să se aplice doar în cazul transportatorilor.

Conform proiectului actual, conducătorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă în sezonul rece vor fi penalizaţi cu 9 până la 20 de puncte, amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare al maşinii.

În cazul vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi/sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Statul ar încasa 445 milioane euro din vânzarea anvelopelor.

Sursa: Mediafax