Raportul Romaniei privind ultima vizita de evaluare pe SIS/SIRENE este unul general pozitiv, nu recomanda reevaluarea tarii noastre in acest domeniu si considera ca Romania indeplineste conditiile tehnice pe acest domeniu pentru aderarea la spatiul Schengen.

Maine urmeaza a fi dezbatut in Sch-EVAL (Grupul de lucru pentru evaluare Schengen) raportul Romaniei pe SIS/SIRENE si cele doua rapoarte ale Bulgariei privind frontierele terestre si raportul pe SIS/SIRENE. Speram ca maine raportul Romaniei sa fie aprobat. Poate fi aprobat maine sau in 28 ianuarie la urmatoarea sesiune Sch-EVAL, daca presedintia (Consiliului UE – n.red.) considera ca se mai impune o amanare.

Ultima vizita de evaluare a Romaniei pentru aderarea la spatiul Schengen a avut loc la inceputul lunii decembrie in domeniul SIS/SIRENE.

Programul vizitei de evaluare Schengen in domeniul SIS/SIRENE a vizat evaluarea din punct de vedere al indeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competente in domeniu – Centrul National SIS, Biroul SIRENE, Sectia 1 Politie a municipiului Bucuresti, Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, Inspectoratul Judetean de Politie Arges, Inspectoratul Judetean de Politie Iasi, Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni.

Avand in vedere termenul asumat de Romania pentru aderarea la spatiul Schengen – martie 2011 – si intarzierile in operationalizarea SIS II, tara noastra si-a anuntat intentia de a utiliza SISone4ALL, ca solutie intermediara pentru conectarea la SIS.

Sursa: Infolegal