Deoarece Guvernul a schimbat unilateral componenta Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a preluat administrarea discretionara a fondului de sanatate partenerii sociali, sindicatele si patronatele, se vor retrage din acesta, a declarat duminica Ioan Cezar Coraci, presedinte al UGIR-1903.

Prin OUG 133/28.12.2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii publicata in Monitorul Oficial din 30 Decembrie 2010, se asigura patronatelor si sindicatelor reprezentative doar 2 locuri in Consiliul de Administratie al CNAS, iar reprezentantilor statului 4 locuri, iar pensionarilor un loc, care va fi decis tot de Guvern.

Aceasta ordonanta, sustine Ioan Albu, presedinte executiv al CNS Meridian, anuleaza efortul national facut pentru realizarea sistemului informatic privind transparenta cheltuirii banilor din acest fond si pentru controlul scurgerilor frauduloase de bani ai contributiilor la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Partenerii sociali apreciaza ca, modificarile aduse componentei Consiliului de Administratie a CNAS asigura statului controlul absolut asupra unui buget important, cel al Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate si cheltuirea discretionara a unor resurse financiare constituite prin contributie privata.

Sursa: Agerpres