Fostul deputat PDL Gratiela Iordache a fost trimisa in judecata de DNA pentru ca, in calitate de secretar de stat la Finante, a semnat pentru o evaziune fiscala de 40 de milioane de euro. Semnatura unui secretar de stat a dus la producerea unei fraude colosale la bugetul de stat.
Rechizitoriu- prima parte
Gratiela Iordache ar fi inlesnit „cu intentie si in mod determinant” savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in dosarul Galaxy Tobacco (fosta societate „Tutunul Romanesc”).
Prejudiciul in aceasta cauza a fost calculat la aproximativ 40 de milioane de euro. Iordache a fost trimisa in judecata pentru complicitate la evaziune fiscala, alaturi de alte patru persoane: Livia Badescu – sef al Directiei de legislatiei in domeniul accizelor din Ministerul de Finante, fostul senator PSD Vasile Duta – administrator si director general al Galaxy Tobacco si Antonello Celestini – consultant la Galaxy Tobacco. 
Ce facem cu tutunul?
Fosta societate „Tutunul Romanesc”, numita dupa privatizare Galaxy Tobacco, este detinuta de trei persoane juridice: CTS SRL din Italia (21,6%), CBS Tobacco Limited din Marea Britanie (24,6%) si Intragro SA Bucuresti (53,8%). Pe parcursul anilor 2007 si 2008, societatea si-a inchis cateva unitati de productie de tigarete, moment in care acestea si-au pierdut calitatea de antrepozit fiscal. Aceasta calitate le dadea dreptul sa produca si sa depoziteze tigari fara plata accizelor si a TVA, dar se aflau sub o supraveghere speciala din partea autoritatilor fiscale, astfel incat sa nu poata vinde productia inainte de plata acestor obligatii catre bugetul de stat.

Sursa: www.adevarul.ro