Comisia Europeana ancheteaza „impozitul de criza” din Ungaria, impus in octombrie trecut. Investigatia a fost deschisa dupa ce 13 mari companii au trimis la Bruxelles o scrisoare in care acuza guvernul de la Budapesta ca le impune taxe iesite din comun.
Ungaria isi incepe astfel presedintia semestriala a Uniunii sub o adevarata ploaie de critici venita din partea partenerilor sai, pentru o serie de decizii politico-economice foarte controversate.
Taxa de criza, care expira in 2013, vizeaza sectoarele energiei, telecomunicatiilor si retailului, dar si sectorul financiar. Si ar trebui sa aduca la buget, in trei ani, 161 de miliarde de forinti, echivalentul a 1,3 miliarde de euro. Companiile vizate denuntat masura ca fiind anti-concurentiala si au cerut Bruxelles-ului sanctiuni pentru Budapesta. Comisia Europeana a arecationat si a deschis o ancheta privind impozitul de criza. Cu precizarea ca fiecare stat membru isi poate alege politica bugetara si fiscala pe care o crede de necesara consolidarii si reechilibrarii finantelor sale, dar exista o legislatie comunitara care perevede egalitate in privinta taxarii: mai precis un operator dintr-un anumit sector nu poate fi taxat mai mult decat ceilalti
Sursa: www.money.ro