Carta europeana prevede respectarea legii, a drepturilor omului, a progresului economic si a libertatii presei, iar unii oficiali de la Bruxelles se intreaba daca premierul Ungariei Viktor Orban a citit-o, in conditiile in care tara sa a preluat la 1 ianuarie presedintia Uniunii Europene.
In cele sapte luni de la venirea la putere, cu o majoritate parlamentara de doua treimi, Orban a aplicat taxe retroactive incalcand Constitutia, a restrans prerogativele Curtii Constitutionale, a nationalizat practic fondurile private de pensii si a numit apropiati ai partidului de guvernamant la conducerea a cel putin patru institutii independente, inclusiv a biroului de audit, comenteaza Bloomberg.
Aceste masuri au fost criticate de Comisia Europeana, inclusiv o lege care da dreptul unui nou consiliu media, format de partidul de guvernamant Fidesz, de a amenda sau inchide companii de presa.
Pe 13 decembrie, Banca Centrala Europeana (BCE) a comentat la randul ei ca decizia guvernului de a reduce salariul guvernatorului bancii centrale a Ungariei, Andras Simor, si de a-i restrange dreptul de a numi membrii consiliului de politica monetara provoaca ingrijorari legate de independenta institutiei.
„Guvernul trebuie sa actioneze acum pentru refacerea reputatiei internationale a tarii. Orice informatie care ii determina pe investitori sa se indoiasca de respectarea legii in Ungaria este periculoasa”, a declarat Tamas Vahl, presedintele Camerei germane de comert din Ungaria.
Mai mult de 12 companii au trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a-si exprima ingrijorarea privind „conditiile instabile” pentru investitiile straine in Ungaria, dupa ce guvernul a impus taxe retroactive companiilor din sectoarele energiei, financiar, retail si telecomunicatii, a declarat la sfarsitul lunii decembrie Annett Urbaczka, purtatoare de cuvant a grupului german RWE si semnatara a scrisorii.
Sursa: www.mediafax.ro