Paguba pentru stat se cifreaza la minim 30 de milioane de euro anual. Cum contractul semnat de Hidroelectrica cu Alro se intinde pana in 2018, rezulta ca statul va pierde in jur de 250 de milioane de euro.
Mihai David, actualul sef al Hidroelectrica, a anuntat ieri ca Alro a primit energie electrica in baza unui memorandum guvernamental care a intrat in vigoare din 29 ianuarie 2010. Potrivit acestui document, Alro Slatina primeste energie hidro la un pret preferential, direct legat de cotatia aluminiului de pe burse. Memorandumul a fost semnat de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu si contrasemnat de premierul Emil Boc.
Curios este faptul ca hartia cu pricina numita memorandum nu are numar de inregistrare, nu a fost in dezbatere publica si nici nu are valoare juridica, ea nefiind ordonanta, hotarare de guvern sau lege. Documentul cu pricina, intins pe doua pagini, poarta numele de „dezvoltarea aluminiului primar din Romania” si este plin de inexactitati si de prognoze gresite. De asemenea, in document nu se spune care ar fi beneficiile la nivel national daca industria primara de aluminiu ar primi subventii mascate de la stat (energia ieftina e o forma de subventie mascata), respectiv pierderile statului, asa cum se face in sustinerea oricarui document cu valoare juridica. In plus, e posibil ca documentul sa fi reaparut dupa scandalul din presa legat de prelungirea de catre Hidroelectrica a contractului cu Alro pana in 2018. Cert este ca producatorul de aluminiu Alro Slatina a obtinut cea mai confortabila asigurare impotriva fluctuatiilor de pret. Hidroelectrica, respectiv statul roman, preia toate riscurile.
Sursa: www.cotidianul.ro