Doi dintre profesorii judecati in dosarul fraudarii examenului de bacalaureat din Cluj au fost condamnati, luni, de Tribunalul Cluj, la inchisoare cu executare de peste doi ani, iar un al treilea profesor si un candidat care a platit pentru a obtine diploma au primit pedepse cu suspendare.

In cazul directorului Grupului Scolar “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, Ioan Rus, judecatorii au decis condamnarea acestuia la doi ani si trei luni de inchisoare cu executare.
Rus a fost condamnat la doi ani si 11 luni de inchisoare pentru infractiunea de coruptie, un an de inchisoare pentru luare de mita in sesiunea iunie-iulie 2009, un an de inchisoare pentru luare de mita in sesiunea august-septembrie 2009, un an si trei luni de inchisoare pentru fals material si un an si trei luni de inchisoare pentru distrugere.

Judecatorii Tribunalului Cluj au tinut cont insa de faptul ca barbatul a recunoscut faptele, iar potrivit unei noi legi pedeapsa se reduce cu o treime. Mai mult, barbatul a recunoscut fapta si in faza de urmarire penala si i s-a mai aplicat o reducere cu 50 la suta a pedepsei. Contopind condamnarile pentru toate infractiunile, instanta a decis ca Rus va sta in inchisoare doi ani si trei luni.

Directorul adjunct al Colegiului “Edmond Nicolau” din Cluj-Napoca, Ioan Vaidahazan, a fost condamnat la doi ani si opt luni de inchisoare cu executare.

Si in cazul sau pedeapsa a fost redusa pentru ca si-a recunoscut fapta. Acesta a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare pentru luare de mita, un an si sase luni de inchisoare pentru trafic de influenta, un an si sase luni pentru fals material si un an si sase luni de inchisoare pentru distrugere de acte si inscrisuri oficiale, pedepse care au fost contopite.

Directorul scolii private “Didactica Nova”, Dorel Avram, a fost condamnat la o pedeapsa de un an si noua luni, cu suspendare, pentru trafic de influenta, cu un termen de incercare de trei ani si noua luni.
Horatiu Matis, unul dintre candidatii care au platit pentru a lua examenul, a fost condamnat la 11 luni de inchisoare cu suspendare, pentru dare de mita.

Toti cei patru au recunoscut, la ultimul termen, comiterea faptelor.
Sursa: www.gandul.info