Maine, romanii vor sarbatori Ignatul, ziua randuita pentru sacrificarea porcilor inainte de Craciun. Desi legea prevede ca trebuie verificata carnea inainte de consum, cei care o incalca nu ajung sa plateasca amenzi.
Normele europene presupun ca animalele sa fie anesteziate (asomate) inainte de a fi sacrificate. Romanii, ca cetateni europeni, ar trebui sa respecte aceste reguli, insa se gasesc numeroase scuze pentru a evita legea, asa cum recunosc chiar si veterinarii. Printre cele mai des utilizate sunt faptul ca asomarea costa, iar angajatii statului nu au cum sa verifice fiecare gospodarie in parte. Apoi, proprietarii spun ca normele europene ii fac sa nu mai respecte traditia si ca, daca si parintii lor, au sacrificat porcii fara sa-i anestezieze, ei de ce nu ar face la fel?
Prevederile comunitare au fost transpuse in legislatia nationala, astfel ca cei care sacrifica animale fara asomare. Conform Hotararii de Guvern nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie contraventii la normele sanitare veterinare privind protectia, bunastarea si cresterea animalelor si se sanctioneaza urmatoarele fapte:
►cu amenda de la 100 lei la 300 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele fizice, si cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele juridice:
• sacrificarea animalelor fara asomare;
• producerea de stimuli, suferinte si dureri evitabile in timpul asomarii si sacrificarii animalelor pentru consum propriu;
Sursa: www.evz.ro