Inspectia Judiciara propune CSM, in urma verificarilor facute in legatura cu aparitia in presa a informatiilor din dosarele Alro, Vintu si Voicu, sa abroge articolul din ghidul privind cooperarea intre instante, parchete si mass-media care permite jurnalistilor studierea dosarelor ajunse in instanta.
Inspectia Judiciara a fost sesizata, in luna octombrie, in legatura cu modul in care au ajuns in mass-media informatii din dosarele Alro, cel referitor la Sorin Ovidiu Vintu, precum si cel in care a fost trimis in judecata senatorul Catalin Voicu.

In urma verificarilor efectuate atat la instante, cat si la parchetele care au instrumentat cele trei dosare, inspectorii au formulat o nota, pe care au inaintat-o plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Inspectorii fac propuneri pentru modificarea regulamentului de ordine interioara al instantelor, astfel incat purtatorul de cuvant al instantei sa aiba dreptul de a consulta documente sau dosare aflate la instanta, insa cu obligatia de a pastra secretul de serviciu.
De asemenea, inspectorii propun si ca, in lipsa purtatorului de cuvant al instantei, cererile jurnalistilor sa fie aprobate de un alt judecator si nu de conducatorul arhivei.
Sursa: www.realitatea.net