Sindicatele si patronatele au negociat un salariu minim de 700 de lei, in 2011, pentru angajatii din mediul privat, insa coeficientii de ierarhizare au fost diminuati pentru anumite categorii salariale, a declarat, pentru incont.ro, presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci. In aceste conditii, chiar daca salariul de referinta a crescut de la 600 la 700 de lei, in unele cazuri salariile raman la aproximativ aceleasi valori din 2010.
Potrivit lui Coraci, noul Contract Colectiv de Munca la nivel national a fost negociat pentru anii 2011-2014 si urmeaza sa fie semnat de cele doua parti vineri, la sediul Consiliului Economic si Social (CES).
„Am marit salariul de referinta la 700 de lei, dar nu am putut pastra aceiasi coeficienti de ierarhizare, pentru ca fondul de salarii ar fi crescut la o valoare pe care patronii nu o puteau sustine. Astfel, cea mai mare crestere va fi la nivelul muncitorilor necalificati, adica 100 de lei in plus. In acelasi timp, pentru maistri si subingineri am pastrat acelasi coeficient de 1,3, in conditiile in care patronii se confrunta cu un mare deficit de specialisti”, a spus Coraci.

Sursa: Incont