Toate institutiile si autoritatile publice, firmele private si de stat, precum si persoanele fizice vor fi obligate sa le permita reprezentantilor Departamentului de Lupta Antifrauda accesul in sedii, in masini si pe terenuri, precum si sa prezinte acestora actele solicitate spre verificare.
Documentul stabileste ca “toate institutiile si autoritatile publice, operatorii economici cu capital de stat sau privat, orice alta entitate, precum si persoanele fizice sunt obligate sa permita reprezentantilor Departamentului accesul in sedii, pe terenuri, in mijloace de transport sau in alte spatii folosite in scopuri economice “.
DLAF va avea dreptul sa solicite acestora documentele si informatiile necesare intocmirii actului de control, iar in cazul in care exista o imposibilitate “temporara motivata” in furnizarea acestora, cei vizati au obligatia sa raspunda solicitarii in cel mult zece zile de la formularea cererii.
Reprezentantii Departamentului vor lua declaratii de la orice persoana care poate furniza date si informatii cu privire la posibile nereguli, fraude sau alte activitati care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Prin acelasi proiect de lege, DLAF isi consacra calitatea de organ de constatare, in sensul articolului 214 din Codul de procedura penala, valabila doar in privinta aspectelor de natura infractionala care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania.
Sursa: www.mediafax.ro